8-03-2017

Ze werken keihard aan hun toekomst!

Het zijn mooie beelden van de inheemse bevolking en het landschap in Bolivia. De wereld van geweld tegen vrouwen is totaal onzichtbaar. Maar we worden de eerste dagen met de neus op de feiten gedrukt en dat is heftig.

We bezoeken een school waar jongeren uit inheemse gemeenschappen gratis beroepsonderwijs krijgen. Ook leren ze, hoe geweld tegen vrouwen te voorkomen. Het bezoek maakt veel indruk. De jongeren zijn enorm gemotiveerd, hebben grote ambities en werken keihard aan hun toekomst. Dat is hoopgevend.

Makkelijker aangifte kunnen doen

Jackelin is 18 en wil verpleegster worden. Haar moeder is twee keer gescheiden vanwege een “slechte” man. Jackelin is ambitieus, ze wil eerst deze 4 jarige opleiding afmaken en daarna werk vinden. Daarna wil ze misschien wel trouwen en kinderen krijgen, ze hoopt dan op een “goede” man want anders gaat ze bij hem weg.

Alcohol is een groot probleem bij de mannen, maar ze groeien ermee op en weten niet beter. Vrouwen moeten volgens Jackelin makkelijker aangifte kunnen doen en er moet dan iets met die aangifte gebeuren. “Als je er bij de mannen tegen in gaat, maak je het erger, dus dat helpt niet.”, zegt ze.

Ik weet nog niet of ik wil trouwen. – Jackelin (18)

Jongeren

 

Een moderne man

Roberto is 21 en wil arts worden. Hij is een “moderne” man en wil later geen vrouw die zegt “jij moet het geld verdienen”. In zijn gemeenschap zijn er nog veel traditionele mannen die hun vrouw slaan. Die mannen verander je niet. De nieuwe generatie is moderner en praat met ook met vrienden over mannengedrag en het leven.

Tijdens de workshops op school leren ze over hoe ze ook man op een andere manier kunnen zijn. Een man kan onverantwoordelijk, destructief, macho, onwetend en een egoïst zijn. Maar je kan ook solidair, aardig, dapper, strijder, huwbaar en een werker zijn. En er wordt uitgelegd dat Jezus ook een man was die huilde en met veel compassie zijn naasten behandelde.

Ja, als er iets ergs gebeurt mag een man best huilen. – Roberto (21)

Dankjewel!

De pater die deze school 40 jaar geleden gesticht heeft is dankbaar dat Mensen met een Missie de programma’s steunt die deze groep jongeren leert over oorzaken van geweld, over de psychologie achter dit gedrag, over mannelijkheid, over het omgaan met conflicten. Mensen met een Missie is één van de weinige organisaties die langdurig betrokken blijft bij programma’s die het geweld tegen vrouwen aanpakt. En dat is nodig want een cultuur veranderen vergt een lange adem.

We zijn honderd keer bedankt voor ons bezoek en de aandacht die we hebben voor hen. Hoopvol vragen ze wanneer we terugkomen. Ik dank Jackelin en Roberto en alle andere lieve en mooie mensen voor de gesprekken en deze bijzondere ervaring.

Wil jij er net als Renske voor zorgen dat nog meer jongeren les krijgen over gelijkheid tussen mannen en vrouwen?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia