25-10-2016

Een zachte landing

De nacht in het vliegtuig was slaaptechnisch net niet comfortabel. Het vliegtuig zat niet helemaal vol dus hadden sommigen meteen drie stoelen geconfisqueerd om languit te gaan liggen ronken. Ik niet. Ik kan mij amper herinneren hoe ik dat voorgaande jaren heb gedaan. Gelukkig hadden we met vliegtuigmaatschappij Garuda een rechtstreekse vlucht die in een oogwenk omgevlogen was.

Het blijft bizar hoe je 13 uur later dan opeens aan de andere kant van de wereld staat. En dat terwijl men vroeger een dikke maand vertoefde op een schip en via een shortcut langs Noord-Oost Afrika uiteindelijk de Aziatische eilanden bereikte.

zachte-landing-5

Bij aankomst dit keer geen welkomst boost van de tropische warmte van Indonesië, maar een fijne transactie via de tapijten gangen van het vliegveld Soekarno Hatta Jakarta. Zonder extreme verkeersopstoppingen op de weg, die gedeeld werd met zwermen aan Go-jack rijders, waren we bij ons hotel. Het voorstel was om direct de drie na grootste moskee van de wereld te bezoeken. En dat deden we dan ook.

zachte-landing-4

Kort bezoek, maar indrukwekkend. Onder de koepel van de moskee bevindt zich grofweg vier hectare aan oppervlakte. De totale moskee is tien hectare groot. Bouwjaar ben ik even vergeten, maar het is gemaakt door een Duitse architect die zelf katholiek was en studeerde in Amsterdam. De moskee staat pal tegenover de katholieke kerk, maar trekt meer toeristen vanwege de omvang van het bouwwerk. Een kerk als die ertegenover kennen we in Nederland wel.

zachte-landing-2

Morgen bezoeken we een kantoor van VIVAT van Father Paul Rahmat en een opvangtehuis van slachtoffers van vrouwenhandel in West-Jakarta. Pater Paul Rahmat vertelt ons over de actuele thema’s in Indonesië en hoe de projecten van Mensen met een Missie daarop inspelen. Kortom, een interessant programma waar ik me zeer op verheug. Maar eerst verlang ik naar het hotel en een goede zit op de kamar kecil (wc).