20-12-2017

We kwamen als reporters en vertrokken met levenslessen en inspiratie

Sinds half september ben ik terug van een indrukwekkende reis naar Kenia. Met vijf andere deelnemers aan de 100 reportersreis van Mensen met een Missie, reisde ik als razende reporter het hele land door en bezocht verschillende projecten van Mensen met een Missie. Hieronder vertel ik wat ik heb geleerd van deze bijzondere ervaring.

Via de projecten die ik heb bezocht worden mensen die in armoede leven of problemen hebben als gevolg van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, mensenhandel en politiek geweld, geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik heb situaties gezien die wij hier in Nederland niet tot nauwelijks kennen. Daarom vond ik het niet altijd makkelijk om de verhalen van de mensen te begrijpen. Onze ‘wereld’ is meer in harmonie en georganiseerd. Maar er zijn ook overeenkomsten en we kunnen ontzettend veel leren van de manier waarop mensen in Kenia voor elkaar klaarstaan. Het gemeenschapsleven stroomt als het ware door de aderen van de Kenianen. Ik heb deze levenslessen mee naar huis genomen:

Les 1: De opbouw van je leven begint met het herkennen van je eigen sterke punten.

Wanneer een slachtoffer, vanuit wat voor mensonterende situatie ook, aanklopt bij een lokale partner van Mensen met een Missie, onderzoeken ze samen met het slachtoffer wat het beste is. Er wordt gekeken welke vaardigheden en kennis aanwezig zijn en met behulp van een training kunnen mensen zich verder ontwikkelen. Er wordt niet zonder meer geld gegeven. Deze aanpak kwam ik keer-op-keer tegen en daar was ik erg van onder de indruk. Hulpbehoevende mensen kregen oprecht aandacht.

Zelf zoeken naar oplossingen om te overleven

Een mooi voorbeeld is dat van Lea (43) en haar man, die beiden diergeneeskunde gestudeerd hebben. Na het behalen van hun diploma konden ze geen werk vinden. In Kenia krijg je dan geen uitkering, er is geen financieel vangnet. Lea en haar man zaten compleet aan de grond. Waar dan te beginnen?

Lea

Een wanhopige Lea klopte aan bij een lokale partner van Mensen met een Missie: ‘Alsjeblieft, help me te overleven en voor mezelf te zorgen.’ Een vraag zo kwetsbaar. En de reactie zo liefdevol.
Na haar eerste contact werd Lea op pad gestuurd. De opdracht was om te onderzoeken hoe dieren haar en haar man kunnen helpen om te overleven. Ze kwam op een kippenmarkt. Kippen zijn goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Ze vermenigvuldigen zich snel, geven eieren en vlees voor eigen gebruik én voor de verkoop. Lea kocht twee kippen. Na een tijdje had ze er 150. Ze verkocht er 100 en met dit geld kocht ze een koe: koeien geven vlees en melk. Fantastisch toch, deze ontwikkeling!

Les 2: Vaardigheden en kennis heb je voor het leven. Geld is tijdelijk.

Leven in een gemeenschap betekent ook zorgen voor elkaar, samen leren en kennis delen. De kerk neemt in Kenia een belangrijke plek in. Hier vinden mensen gelijkgestemden en delen ze kennis. Lea verkocht 100 kippen voor 1 koe. Ze hield dus 50 kippen over. Lea maakte deel uit van een groep met vier andere mensen die het ook heel moeilijk hadden. Zij gaf ieder 10 kippen en leerde hen hoe je kippen moet houden. Een van de andere leden had weer land en leerde Lea hoe ze groenten moet verbouwen. Nu kan Lea de grond om haar huis bewerken en groenten telen.

Lea is trots op wat ze heeft bereikt met haar koe, kippen en het uienveld.

Les 3: Als je verandering wilt, begin nu. Wacht niet op morgen. We weten niet of er een morgen is.

Ondanks de onmenselijke situatie waarin veel mensen in Kenia leven, blijven ze geloven in en vertrouwen op hun kracht (en niet in het minst in de hulp van God). Mensen lachen en vinden houvast bij elkaar. Deze wijze woorden komen van Alex (26) die op zijn achtste wees werd en noodgedwongen op straat leefde. Hij heeft wel broers en zussen, maar niemand bekommerde zich om hem. Zodoende zwierf hij jaren in zijn eentje van dorp naar dorp. Overleven in de straten van Kenia is verre van aangenaam of makkelijk.

Toch wist Alex zijn droom te ontwikkelen: entertainen. Hij vindt het leuk om mensen aan het lachen te maken en muziek geeft hem energie. Zo verdient hij nu niet alleen geld, maar heeft hij ook plezier. Zoveel zelfs dat hij een business plan heeft opgesteld voor een ‘Talentenhuis’ waar hij straatkinderen wil opleiden. En zo kan hij ze ook van de straat houden. Een droom waar hij enorm in gelooft. En ik ook!

Alex was zelf straatkind en wil nu met zijn ‘Talentenhuis’ kinderen van de straat houden.

Dankbaar

Dankzij deze reis ben ik me nog bewuster van de fijne situatie en omgeving waarin wij leven. We mogen dankbaar zijn voor onze relatief veilige omgeving, voor het financiële vangnet dat we hier kennen en voor de toegang tot goede gezondheidszorg. Het feit dat ik me hier bewuster van ben, maakt mij nog iedere dag extra blij.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia