15-09-2016

Vrouwen sterker door eigen banksysteem

Vandaag voel ik een enorm respect voor een groep Masai vrouwen. Na een zware klim naar de top van een heuvel worden we verwelkomd door een groep vrouwen. We wonen hun wekelijkse vergadering bij. Ze leggen ons hun banksysteem uit.

Na een introductie met presentatie gaat de kas open met daarin het kasboek. In dit boek wordt genoteerd wie aanwezig is, wie lidmaatschap moet betalen, wie Reporters Keniaspaargeld wil storten, wie geld wil lenen en wie rente uitbetaald wil hebben.

Uithuwelijken

Met dit geld steunen ze een eigen bedrijf, maar wat belangrijker is: ze kunnen hiermee ook de kosten voor de scholing van hun dochters betalen. Het is hier gebruikelijk om een jong meisje uit te huwelijken en om het geld van de bruidsschat voor de schatkist  te ontvangen. Dat is ook het geval geweest bij de meeste van de vrouwen die vandaag hier aanwezig zijn.

Met de inkomsten kunnen ze scholing van hun dochters betalen.

Respect van hun mannen

Via het gezamenlijke spaarsysteem krijgen ze niet alleen de mogelijkheid om hun dochters een betere toekomst te geven, maar ook om meer respect te krijgen van hun mannen. Als groep staan ze sterker.  Ze zijn trots op zichzelf. Ze zijn zelfstandig. Ze stimuleren andere vrouwen om te gaan werken. Zo helpen ze elkaar. Ze worden getraind en financieel gesteund door AJAM, een partner van Mensen met een Missie.

Ze zijn trots, zelfstandig en stimuleren andere vrouwen om te gaan werken.

Wanneer we wegrijden ben ik nog steeds diep onder de indruk van hun sterkte, van hun solidariteit,  hun bewustzijn van hun rechten. Een recht dat hun kinderen ook moeten hebben.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia