17-10-2017

Vrijwilligers met een Missie

Vrede, empowerment en burgerparticipatie in Kenia. Dit waren voor mij nog erg abstracte thema’s voordat ik aan de reporterreis begon. Inmiddels hebben deze begrippen een gezicht gekregen. Ik zie sterke mannen en vrouwen voor me die als vrijwilliger een voorbeeldfunctie hebben in hun community.

Hoe word je vrijwilliger bij een van de partnerorganisaties van Mensen met een Missie? Dat verschilt. Sommige vrijwilligers melden zichzelf aan, anderen worden gevraagd op basis van hun talent, kennis of aanzien in de community. Om beslagen ten ijs te komen, krijgen de vrijwilligers eerst een training. Daarna zijn ze er helemaal klaar voor om de voortrekkersrol op zich te nemen.

Vrede begint in je eigen familie

Peter is vrijwilliger bij St. Martin, een partnerorganisatie van Mensen met een Missie in Nyahururu. Hij is een soort rijdende rechter en bemiddelt bij conflicten in het gezin of over het bezit van land of vee.

Peter: “Van huis uit kreeg ik mee dat het heel normaal was dat een man zijn vrouw slaat. Ook ik maakte me daar later schuldig aan. Nu zie ik in hoe fout dat was en zet ik andere mannen aan het denken. Waarom zou je je vrouw en kinderen slaan? Je houdt toch van hen?!”

Peter: Vrede begint in je eigen familie, je eigen vrouw en kinderen sla je niet.

Peter: “Vrede begint in je eigen familie.”

Betere opbrengst en extra inkomen

Gladyce werkt bij een andere lokale partnerorganisatie van Mensen met een Missie, DECESE, in Misikhu, ten noordwesten van Nairobi. Op het terrein van hun kantoor staat een voorbeeldboerderij. Ze vertelt: “Veel boeren telen alleen mais. Als de oogst mislukt, is er geen inkomen. Het is beter om risico’s te spreiden. We leren de boeren welke gewassen je goed samen kunt verbouwen. Boeren krijgen een kleine lening om de kennis toe te passen en over te dragen aan andere boeren.”

Lea is vrijwilliger bij CNDI, partnerorganisatie van Mensen met een Missie, die net zoals DECESE investeert in landbouwprojecten. “Mijn man en ik hadden eerst maar 2 kippen. Via CNDI leerde ik om kippen te fokken en gezond te houden. Binnen de kortste keren hadden we 150 kippen. Voor 100 kippen konden we een koe kopen. Nu heb ik dagelijks melk en eieren voor mijn 6 kinderen.”

Voor 100 kippen kocht ik een koe.

“Met een paar vrouwen hebben we een stukje land, waar we groente verbouwen. De oogst gaat naar onze gezinnen en wat we over hebben verkopen we op de markt. De mensen in het dorp zien dat ons project goed loopt. Ik leer hen graag hoe ze ook hun opbrengst kunnen verbeteren of vee kunnen houden” vertelt Lea.

Lea laat haar groentetuin op haar erf zien.

Gratis onderwijs voor de allerarmsten

In de buurt van Mombasa ontmoet ik Mary, directeur van de Rising Star Academy. Dit is een lagere school waar de allerarmsten gratis onderwijs krijgen.

Mary vertelt: “Ik ben in 2006 begonnen met 7 kinderen. Nu telt de school ruim 300 leerlingen. Dit zijn allemaal kinderen die wees zijn, uit een gebroken gezin komen of te maken hebben met huiselijk geweld. Als ze op school komen zijn ze vaak ondervoed en angstig. In de eerste weken winnen we hun vertrouwen en krijgen ze eten. Pas daarna start het onderwijsprogramma.”

“Waar ik zelf heel trots op ben zijn de speciale workshops voor meisjes. Zij krijgen in onze cultuur lang niet altijd de kans om te studeren. We leren hen op te komen voor hun rechten. Ik zie het zelfvertrouwen van deze de jonge meiden met de dag toenemen.”

De meiden van de Rising Star Academy: zij doen de naam eer aan.

The Voice of Women

The Voice of Women is een groep van 4 vrouwen die vrijwilliger zijn voor partnerorganisatie Kecosce. Ze komen op voor de rechten van moslimvrouwen.

Ze willen onder andere de positie van weduwen verbeteren. Vrouwen worden na de dood van hun man vaak weggejaagd. De schoonfamilie neemt het huis en de grond in. Dat moet veranderen, vinden deze vrouwen.

Ook komen ze op voor vrouwen die seksueel misbruikt zijn. Sabrina vertelt: “In ons dorp lokte een man een meisje van 5 (!) mee en verkrachtte haar. Ze was er slecht aan toe. Wij brachten haar naar een goed ziekenhuis. En we zorgden ervoor dat de dader in de rechtszaal belandde. Dit gebeurt nu lang niet altijd. Soms krijgt de village chief of de politie geld van de dader om de zaak stil te houden. Het maakt ons zo kwaad dat dit soort criminelen hiermee wegkomen!”

Met de dames van the Voice of Women valt duidelijk niet te spotten. Ze laten hun stem wel horen!

The Voice of Women

Vrijwilligers met een Missie

Voor al deze vrijwilligers heb ik veel bewondering. Ze leven in bittere armoede, maar vinden toch de kracht om zich hieraan te ontworstelen en zich in te zetten voor hun gemeenschap. Geld, middelen en regelgeving zijn hard nodig om hun werk goed te doen. Maar hun sterke innerlijke motivatie om écht iets te veranderen, is vele malen belangrijker. Zij maken het verschil en zijn voor mij echte Vrijwilligers met een Missie!

Meer verhalen

Lees ook de verhalen van andere vrijwilligers met een missie in Kenia: Irene, Robert en Paul.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia