5-10-2017

Een groot voorbeeld voor straatkinderen in Mombassa

Robert (28) woont in Mombassa. Met hulp van een mentor van ‘Trace K’, lokale partner van Mensen met een Missie, ontwikkelde hij zich van straatkind tot een veelzijdig artiest. Hij is een voorbeeld voor veel straatkinderen en met zijn statements zet hij politici aan tot nadenken.

Op straat is het leven beter

“Mijn leven als kind was zwaar. Ik voelde me erg onveilig, want mijn vader was vaak boos en sloeg ons. Hij was verslaafd aan drugs en alcohol. Op mijn 9e haalde een vriend me over. ‘Hey Robert, op straat is het leven zoveel beter, sluit je bij ons aan’. “Zo zwierf ik als jochie ik met een groep kinderen door de straten van Nairobi. Al snel raakte ik verslaafd aan drugs en alcohol. En ik kwam vaak aan geld door te stelen. Als het ons ergens te het onder de voeten werd, trokken we weer verder. We doken gewoon in een kofferbak van een auto. Na wat omzwervingen belandde ik in Mombassa.”

Zo zwierf ik als jochie ik met een groep kinderen door de straten van Nairobi.

Songtekst met houtskool

“Om wat geld te verdienen verkocht ik houtskool in van die plastic flessen. De voorraad verborg ik in een boom. Op een gegeven moment dwarrelde er wat kooldeeltjes naar beneden en ik ontdekte dat je daar mee kon schrijven. Op een houten kist schreef ik mijn eerste lied: This is the time. Het was ook in die tijd dat ik mensen van de organsatie ‘Trace K’ ontmoette. Die praatten op me in en beloofden me een beter leven. Ik besloot met ze mee te gaan.”

Robert

Van verlegen jongen tot straatartiest

Paul, oprichter van ‘Trace K’ vertelt: “Toen Robert in 2007 bij ons kwam was het een heel verlegen jongen. Hij durfde nauwelijks met anderen te praten. Onze sociale werkers gaven hem zelfvertrouwen en met hun hulp lukte het om van de drugs en alcohol af te komen.”

Kinderen mobiliseren en opvangen

Robert: “Nu mobiliseer ik zelf straatkinderen. Met zang en rap maak ik gemakkelijk contact. Zo pik ik er snel kinderen uit met talent of een diepe wens om hun leven te veranderen. Ik ken de weg en weet welke taal ze spreken. Zij zien met eigen ogen hoe ik ben veranderd en dit geeft hen hoop.”

Dit geeft hen hoop.

“Zelf leef ik niet meer op straat, maar woon ik in een klein huisje. Mijn deur staat altijd open voor straatkinderen. Soms neem ik iemand mee voor een lunch als iemand ziek is vang ik hem een paar dagen op, maar nooit langer dan een week.”

Krachtige politieke statements

Paul voegt eraan toe: “Robert lijkt in geen enkel opzicht meer op het straatjongetje van toen. Onder de artiestennaam Adusheta zingt en rapt hij en is hij een ware ‘spoken word artist’. Hij maakt krachtige politieke statements. Onlangs trad hij op voor een senator. Hij vroeg hem hoe politici straatkinderen een beter leven kunnen geven. ‘Senator, what are you going to do?’ Na het antwoord daagde hij hem verder uit: ‘Sorry, what did you say? Stand up and repeat your message loudly’. Op zulke momenten ben ik zo trots!”

Robert en Paul

Mini-optreden

Inmiddels ben ik erg nieuwsgierig en vraag Robert om een mini-optreden. In het Swahili komt er een waterval aan woorden uit zijn mond en ik zie het vuur in zijn ogen. Zijn statement gaat over vrede in verkiezingstijd, een actueel thema. “Paul vertaalt een deel: “We zijn allemaal Kenianen en hebben het beste voor met ons land. We weten dat we goede hardlopers zijn. Maar we moeten niet hoeven wegrennen voor geweld. Laten we gewoon marathons blijven lopen en trots zijn op ons land!”

Laten we vooral marathons blijven lopen, en niet hoeven wegrennen voor geweld!

Optredens met de Street Family

Robert vormt samen met 20 jongeren die voorheen ook op straat leefden een artiestengroep. Onlangs gaven ze een optreden op een middelbare school, The Kenyan Street Family Talent Night. “Met een mix van dans, toneel en zang gaven we ouders en leerlingen een inkijkje in het harde leven op straat. De positieve reacties na afloop motiveert de leden om hun talenten verder te ontwikkelen. Het mooiste compliment was: “I don’t believe them, these young people have never lived on the street!”

Mijn grote droom: House of Talents

Mijn allergrootste droom is het openen van een House op Talents, een plek waar straatkinderen hun creatieve talent ontwikkelen en we voorstellingen kunnen geven. We zouden zelf T-shirts kunnen maken voor de verkoop. Mijn ambitie is groot en reikt verder dan Mombassa. Als het hier goed werkt, zetten we ook zoiets op in Nairobi en andere steden. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken!” Die kans gun ik deze talentvolle jongeman van harte. Ik heb enorm veel respect voor wat hij nu al bereikt heeft!

 

Bekijk hieronder de optredens de Kenyan Street Family.

Spoken Word “Oproep tot vrede en tolerantie voor, tijdens en na verkiezingen

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia