20-10-2017

Voor altijd in mijn hart!

Twee weken lang reisde ik samen met een groep reporters door Kenia. Hier begint mijn verslag over alle bijzondere Kenianen die ik heb ontmoet, mensen die niet bij de pakken neerzitten, die veranderingen willen. Ik heb ze voor altijd in mijn hart gesloten.

Toen ik mij opgaf voor de reportersreis van Mensen met een Missie naar Kenia, had ik mij een beetje ingelezen. Naarmate de vertrekdatum naderde, werd mijn kennis over Kenia groter. Ook over de organisaties en de moedige mensen welke wij daar zouden bezoeken, had ik wel een beeld.

“Had ik wel een beeld”. Deze vijf woorden spookten regelmatig door mijn hoofd, toen ik in Kenia was, en de omstandigheden zag waarin vele Kenianen leven, en waaronder de door Mensen met een Missie gesteunde organisaties moeten werken, en prachtig werk verrichten.

Waar worden ze voor opgeleid?

De eerste dagen, maar feitelijk gedurende mijn hele reis, werd ik geconfronteerd met veel armoede, heel veel kinderen, de meesten in uniform, op school, of op weg er naar toe. De werkloosheid onder de jeugd in Kenia is enorm. 65% van de jongeren heeft geen werk. Bij die aanblik van al die schoolgaande kinderen dacht ik vaak: waar worden ze voor opgeleid? Voor een baan, voor de revolutie of voor geduld?

Waar worden ze voor opgeleid?

Stammen en tradities

Wat mij ook opviel, is de enorme invloed van de stammen, de tribes. Het doet er nog toe, tot welke stam je behoort. Daar kunnen behoorlijke conflicten door ontstaan. Op elk niveau:  binnen het dorp, binnen de county, binnen de landelijke politiek.

En dan de tradities. Deels bepaald door de stam waartoe je behoort, maar ook breder. De rol van de vrouw in de rurale gebieden in Kenia, en dat zijn er vele, is veelal nog ondergeschikt aan de man. De vrouw wordt vaak beschouwd als eigendom van de man. Sterft de man, dan “erft” zijn broer, al dan niet gehuwd, de weduwe.

Kindhuwelijken, komen nog vaak voor in Kenia. Twee op de vijf meisjes in Kenia, trouwen als zij jonger zijn dan 18, waardoor zij een opleiding missen. Meisjes van 11 worden uitgehuwelijkt, omdat dat een bruidsschat oplevert, veelal een paar koeien.

Het geloof speelt een belangrijke rol in Kenia

Beloon hun moed

Natuurlijk had ik gelezen over de projecten die wij in Kenia zouden gaan bezoeken, over hun doelstellingen, en over de mensen die daar een belangrijke rol in spelen.  Dat bracht mij tot de spreuk “ beloon hun moed” op mijn crowdfund pagina.

Je plicht

Maar als je binnen de context welke ik hiervoor geschilderd heb, de mensen ontmoet, die niet bij de pakken neerzitten, die veranderingen willen , die vechten voor gelijke rechten van mannen en vrouwen, voor opleiding van meisjes, die als mediator optreden bij geschillen binnen dorpsgemeenschappen of county’s, die de jeugd in de slumps een opleiding bieden, dan voel je het als je plicht om deze mensen te helpen.

Mensen die niet bij de pakken neerzitten, die veranderingen willen.

Lees hier hoe de reis van Arnold verder gaat in Nyahururu.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia