31-10-2016

Het verhaal van mevrouw L.

Vandaag had ik een interview met mevrouw L. Om veiligheidsredenen kan ik haar naam niet noemen. Mevrouw L. is een ‘survivor’ van mensenhandel. 

Het gesprek vindt plaats in een opvanghuis in Maumere, op het eiland Flores. Het opvanghuis is van TRUK, een lokale organisatie die zich inzet tegen mensenhandel en uitbuiting. Mevrouw L. is 30 jaar en komt van Sabu Rajua, een van de eilanden van de Indonesische provincie East Nusa Tenggara. Zij is lichtelijk verstandelijk beperkt en oogt zeer ongelukkig.

Het leek een ‘gewone’ baan in de huishouding

Een ‘gewone’ baan

Op 12-jarige leeftijd kreeg L. via haar vriendinnen werk bij een familie in Maumere. Gewoon werk in de huishouding. Zij kreeg salaris en de ‘baas’ C. was vriendelijk. Opeens sloeg de situatie om.  Mevrouw L. moest zich houden aan strenge regels.  Zij kreeg geen salaris meer en mocht het huis niet meer uit. Contact met haar ouders had ze allang niet meer. Zij verhuisden keer op keer; C. was continu op de vlucht. Mevrouw L. mocht wel naar de kerk maar durfde daar niemand iets te vertellen.

Opeens kreeg zij geen salaris meer en mocht het huis niet meer uit

Zwanger

Op een gegeven moment begon C. haar seksueel te misbruiken. Mevrouw L. werd zwanger en beviel vijf weken geleden. Niemand zorgde voor haar tijdens de zwangerschap maar haar dochtertje was gezond. Door complicaties bij de geboorte moest mevrouw L. voor een operatie naar het ziekenhuis en werd ze weggestuurd naar een vriend van C. in Soerabaja. Haar baby bleef bij C. Gelukkig kon de vriend haar helpen omdat hij contacten had op Flores die TRUK kenden. Drie weken geleden kwam mevrouw L. terecht in de opvang van TRUK in Maumere.

Mevrouw L. werd zwanger van haar handelaar

Proces

Inmiddels zijn de ouders van mevrouw L. gevonden. Het bleek dat zij al vijftien jaar dachten dat ze dood was. TRUK gaat een proces starten tegen C. Ze willen dat hij veroordeeld wordt, dat hij achterstallig salaris betaald en vooral dat de baby teruggaat naar de moeder. Hopelijk kan zij erna haar leven weer oppakken.