8-03-2017

Van slachtoffer naar survivor

Levantate Mujer, betekent ‘sta op vrouw’. Deze organisatie helpt vrouwen met het opbouwen van een onafhankelijk leven. De vrouwen leren dat het niet normaal is om geslagen en onderdrukt te worden door een man.

De vrouwen die ik spreek, zaten diep aan de grond, hadden geen geld om hun kinderen eten te geven en konden nergens terecht. Dankzij ‘Levantate Mujer’ zijn ze nu in plaats van slachtoffer, ‘survivor’ en durven ze hun verhaal te vertellen.

Ik zag het echt niet meer zitten

Maria Luz Romero is 32 jaar, heeft 2 kinderen en werd veel geslagen door haar man. Hij was daarmee opgegroeid, zijn vader sloeg zijn moeder en zijn moeder sloeg hem. Op een dag was de situatie zo heftig dat Maria Luz aangifte deed bij de politie. Ze ging naar de dokter met hevige hoofdpijn, maar zonder blauwe plekken kon hij haar niet helpen. Haar man ging zes maanden de gevangenis in. Maar kwam daarna gewoon weer vrij en bleef haar lastig vallen.

Maria Luz kon amper overleven. Toen ze van ‘Levantate Mujer’ hoorde, verhuisde ze met haar kinderen naar Sucre en leerde ze weven, breien en naaien. Ze kreeg computerles en leerde over vrouwenrechten. Nu heeft ze werk, zelfvertrouwen en durft ze zelfs tegen haar man te zeggen dat hij moet stoppen haar lastig te vallen. Met resultaat en daar is ze trots op!

Hij was daarmee opgegroeid, zijn vader sloeg zijn moeder en zijn moeder sloeg hem.

Sommige vrouwen redden het niet

Maria Luz heeft het gered. Er zijn ook vrouwen die het niet redden. Die worden door hun man vermoord of verbrand. Een vrouw die wilde scheiden en waarvan de man weigerde om alimentatie te betalen, werd met haar vijf kinderen verbrand. De man is nooit opgepakt. Er zijn ook vrouwen die bij hun man terugkeren en het geweld accepteren omdat ze geen middelen hebben om te overleven.

Vrouwen

Reporters Renske en Fraukje met de vrouwen in gesprek in Sucre

Mensen met een Missie

Mensen met een Missie steunt Levantate Mujer met het programma ‘Nee tegen geweld’. Medewerkers bezoeken regelmatig de gemeenschappen op het platteland om voorlichting te geven aan gezinnen over het voorkomen van geweld, over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen en over de opvoeding van de kinderen.

Mannen zijn zowel slachtoffer als dader

De organisatie doet ook veel aan beleidsbeïnvloeding. Ze organiseren bijeenkomsten voor inheemse leiders, politie, rechters en advocaten om hen gevoelig te maken voor de problematiek. Deze mannen hebben een publieke functie en vrouwen die slachtoffer zijn moeten bij hen terecht kunnen. Mannen zijn zowel slachtoffer als dader en moeten zich ook ontwikkelen om het probleem van geweld tegen te gaan.

Goed besteed

Donaties worden goed besteed. Ik ben diep onder de indruk van de professionaliteit en de integrale aanpak van ‘Levantate Mujer’. Aan alle donateurs; ik ben meer dan overtuigd dat het geld goed besteed wordt!

Wil jij net als Renske opkomen voor vrouwen in Bolivia?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia