24-05-2016

Urban poor in Manilla

Ais woonde met haar gezin naast de rivier in Manilla, tot een overstroming in 2009 alles wegspoelde. Net als veel andere gezinnen moet zij verhuizen, naar flats buiten de stad.  De regering beloofde hen meer comfort en werkgelegenheid. In de praktijk blijkt dit heel anders.

Sommige gezinnen wonen met z’n twaalven op 24 vierkante meter. De voorzieningen voor levensonderhoud zijn niet dichtbij te vinden, er is geen werk of supermarkt in de buurt.”Eindelijk bekommerde de regering zich om onze veiligheid, maar helaas loste dat niet alles op werden we geconfronteerd met een hoop problemen,” vertelt Ais.

Eindelijk bekommerde de regering zich om onze veiligheid, maar helaas loste dat niet alles op en werden we geconfronteerd met een hoop problemen.

Hoge kosten voor levensonderhoud

Iets waar de bewoners mee te maken hebben, zijn de hoge lasten voor huur en energie. Door de gezamenlijke energiemeter per flat liepen deze kosten erg hoog op. De door Mensen met een Missie gesteunde lobbyactiviteiten hebben ertoe geleid dat ze nu allemaal een eigen energiemeter hebben. Dit brengt de kosten al iets omlaag.

Ais vertelt ons dat haar man nu bij een bouwbedrijf werkt. Om een beeld te geven: hij verdient €9,60 per dag, maar zijn vervoer van en naar het werk kost al €3,- per dag. Hij slaapt daarom noodgedwongen in barakken nabij het bouwproject, waar de omstandigheden erg slecht zijn.

Project WomenWISE3

Om zichzelf te voorzien in levensonderhoud, zijn een drietal zussen een livelihood project begonnen. Van oude kleding maken zij tasjes, portemonnees en deurmatten. Ze leren andere vrouwen in de flats hoe ze deze spullen kunnen maken. Via Mensen met een Missie ontvangen zij oude kleding waar ze mee weven. Ook steunt Mensen met een Missie hen met verschillen mallen voor de producten en naaimachines.

Bijzonder om te zien hoe deze sterke vrouwen onder omstandigheden zelf op zoek gaan naar middelen van bestaan.

Zelfredzaamheid

Bijzonder om te zien hoe deze sterke vrouwen onder omstandigheden zelf op zoek gaan naar middelen van bestaan. De vrouwen waren ook ontzettend dankbaar voor ons bezoek en hebben alleen maar gelachen. Het kopen van een aantal tasjes was dan ook een gebaar van ons terug. En mooi om te weten dat het inleveren van oude kleding een hoger doel heeft.

Ais, bewoonster buitenwijk Manilla

Ais, bewoonster buitenwijk Manilla