27-10-2017

To interview and to be interviewed

Hoe gaaf is het om 3 enthousiaste jonge mensen te mogen interviewen over hun betrokkenheid bij religieuze tolerantie.

Johan, Yuri en Mugis zijn lid van Pelita in Cirebon, een club, waar meer dan 50 jonge mensen zijn aangesloten van verschillende religieuze achtergrond. De omgang met  leeftijdsgenoten met een andere religieuze achtergrond is op Java allesbehalve vanzelfsprekend. Yuri en Mugis zijn Islamitisch en Johan is Orthodox Christelijk.

Samen optrekken

De jongeren van Pelita komen 1 keer per maand samen bij één van hen om te delen waar ze mee bezig zijn en mee te doen met elkaars activiteiten. De 3 jongeren vertellen ons over hun hobby’s, ambities en dromen. Het is hartverwarmend en ontwapend dit mee te maken. Op de vraag wat zij hun leeftijdgenoten in Nederland willen meegeven, reageren zij met een enthousiaste uitnodiging om naar Cirebon te komen om hun verhalen te delen en samen op te trekken.

Mark wordt geïnterviewd door medewerkers van Fahmina

Gelijke rechten

De mensen van Fahmina (partnerorganisatie van Mensen met een Missie ter bevordering van pluralisme, religieuze vrijheid en de rechten van minderheden) interviewen mij over ons bezoek eerder die dag aan de pesantren (de islamitische kostschool Kebon Jambu). Ik was er zeer van onder de indruk hoe daar aandacht wordt gegeven aan gelijke rechten voor mannen én vrouwen door van jongs af aan meisjes en jongens hierover op te leiden.