29-03-2016

Salsadansen als uitweg armoede

“In deze wijk stappen jullie niet uit de auto,”

zegt onze chauffeur. We rijden door een van de slechtste wijken van Cali. Dat betekent dat jeugdbendes de wijk bestieren en per gebied het beschermgeld (à la maffia) bij de kleine winkeltjes ophalen. Als je hier als jongere niet aan mee wil werken, heb je kans op de kogel.

En dan komen we aan bij een mooi modern gebouw, het ‘Centro Cultural’ (cultureel centrum). En worden we welkom geheten door Jeferson, een grote Afro-Colombiaanse lachende jongen van rond de 20 jaar. Hij is van de hiphop! “Hier leren we trucjes en treden we op. Ja, ook op straat”, zegt hij bescheiden maar stiekem trots.

“We leren trucjes en laten ze zien op straat,”

zegt hij trots. En dat is precies wat Jaime, de leider van dit prachtige centrum ons vertelt. In deze buurt is maar één middelbare school. Die is veel te klein voor het aantal jongeren in de buurt. Dus krijgen ze hier van zo’n 30 docenten les in Engels, computeren (qwerty- in grote letters aan de muur), viool spelen of een van de vele danssoorten.

Talentenjacht

De beste worden in hiphop, salsa of folkloredans betekent een stap maken op de ladder van de armoede. Grote tv-shows scouten jongeren. De talentenjachten zijn populair en professioneel. Als je wint, verdien je meer dan 1000 euro. Een ‘Casa Cultural’ (cultureel huis) dat jongeren zoveel perspectief biedt, dat geeft hoop. Je voelt hier de vibe van kansen grijpen. En dat in een keihard bestaan. Op naar nog heel veel hoopvolle projecten.

“Met hiphop, salsa of folkore een stap maken uit de armoede.”

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia