3-07-2017

Respect boven alles

In Soroti (Oost-Uganda) ontmoeten wij Lucy. Zij is een bijzondere vrouw die zich hard maakt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in haar land.

Lucy Apio uit Soroti is het voorbeeld van een vrouw die haar waarden leeft ondanks druk van haar gemeenschap. Ze is met 28 jaar zwanger van haar eerste kind. Opvallend in Uganda, waar een vrouw op een gemiddelde leeftijd van 30 jaar al drie kinderen of meer heeft. De reden dat ze zo laat zwanger raakte, is dat ze de tijd nam om de juiste man te vinden. Een man die haar met respect behandelt en waarmee ze ook echt een gezin wil stichten.

Lucy nam de tijd om de juiste man te vinden.

Vrouwen zijn geen seksobject

In de cultuur van Uganda zit ongelijkheid tussen man en vrouw en agressie van mannen tegen vrouwen en kinderen diepgeworteld. Ook alcoholisme onder mannen is aan de orde van de dag. Lucy: “Een goed voorbeeld van ongelijkheid is als vrouwen solliciteren op een baan. Willen ze kans maken op die baan, dan zouden ze eerst het bed moeten delen met de man die hen interviewt. Dan heb ik altijd geweigerd. Vrouwen worden daarmee omlaag gebracht en behandeld als seksobject. Mannen zouden vrouwen meer moeten waarderen en behandelen als gelijkwaardig.”

Kans maken op een baan kan alleen als je het bed deelt met de interviewer.

marleen en lucy

Reporter Marleen in gesprek met Lucy

Waarden trouw blijven

Lucy besloot zich te richten op haar studie. In de tussentijd wachtte ze op de juiste man. Een man die anders was dan de meeste mannen. Eenvoudig was dat niet. De gemeenschap vroeg zich af wat er mis was met Lucy. Ze had geen man, ze was niet getrouwd. Avonden achter elkaar huilde zij zichzelf in slaap. Maar zelfs onder druk van de gemeenschap bleef ze haar waarden trouw. Haar studie gaf haar voldoening en daar lag de focus op.

De gemeenschap vroeg zich af wat er mis was met Lucy.

Uiteindelijk vond ze haar man, trouwde en raakte zwanger. Lucy werkt nu voor de projecten van Mensen met een Missie die tot doel hebben de gelijkheid tussen man en vrouw te bevorderen. Ze helpt vrouwen hun rug recht te houden en nee te zeggen tegen de ongelijkheid. Lucy: “Een man zou van een vrouw moeten houden zoals hij van zichzelf houdt. God heeft man en vrouw geschapen als gelijken, de vrouw is niet ondergeschikt.”

Een man zou van een vrouw moeten houden zoals hij van zichzelf houdt.