25-01-2016

Reporters in de townships van Kaapstad

De reis van de reporters begint in een heet Kaapstad. Het gaat direct de diepte in. In de townships worden gesprekken gevoerd over de politieke situatie van het land. Er zijn de laatste jaren veel vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen in de townships van Kaapstad aangekomen. Vaak zijn deze vluchtelingen zeer ondernemend. Er worden in korte tijd winkeltjes opgezet en er wordt handel gedreven. Door de lokale bewoners van de townships, die vaak iets minder ondernemend zijn, worden die ondernemende vluchtelingen als dreigend ervaren.

Apartheid

De reporters zijn onder de indruk van de kracht van vrouwen die in de townships alles lijken  te regelen. En van de diepe wonden die het apartheidsregime bij iedereen achtergelaten heeft. Alle mensen die de reporters ontmoeten kunnen hier een persoonlijk verhaal over vertellen. En ook vandaag nog, blijft de situatie uiterst complex.
Kortom: een indrukwekkend begin van een boeiende reis.

25-02-2016

Leven in en van puin

We zijn vandaag in township Sobantu aan de rand van Pietermaritzburg. Naast deze sloppenwijk is een gigantisch vuilnisbelt gelegen. De typische lucht van verrotting en verbrand plastic komt me tegemoet. Het… lees verder

Reporter: Bieke De Mol
Land: Zuid-Afrika