9-03-2017

Pijn, wanhoop en urgentie worden vandaag zichtbaar

Maria, 44 jaar, december 2015. Lourdes, 17 jaar, september 2016. Christina, 32 jaar, januari 2017.

Het zijn de namen van vrouwen die vermoord, doodgeslagen of verbrand zijn. Ze staan op een lint van wapperende vlaggetjes en worden vandaag op internationale vrouwendag herdacht. Het is een dag van kippenvel. Het maakt de vrouwen op deze dag strijdbaar: hun leven, hun stem is ook wat waard!

 

Sucre

De wapperende vlaggetjes op ‘Plaza Mayor’

Er moet een eind komen aan de cirkel van geweld

Met de vrouwen van de organisatie Levantate Mujer lopen we – mede namens Mensen met een Missie, richting Plaza Mayor. Het plein staat bomvol met vrouwen en ook mannen-gelukkig- die aandacht vragen voor het geweld tegen vrouwen. Met luide stemmen in megafoons eisen ze dat er een eind moet komen aan de onwetendheid, aan het machismo, aan de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen en aan het zinloze geweld.

De verhalen liegen er niet om

Het probleem in Bolivia wordt vandaag even goed zichtbaar gemaakt. En dat is keihard nodig want de verhalen liegen er niet om. Deze middag zitten we allemaal te janken.

Ik bad God dat hij mijn kinderen dood zou laten gaan, dan kon ik daarna doodgaan.

Amalia huilt. ‘ Ik en mijn kinderen werden zo mishandeld dat ik geen uitweg meer zag’. Mijn zoon heeft ook veel geweld ervaren en zat alleen maar in een hoekje en wilde niet meer aangeraakt worden. Ik had nog nooit gehoord van knuffelen. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Nu schaam ik mij ervoor dat ik die wens had. Nu ik en mijn kinderen geholpen zijn door Levantate de Mujer durf ik weer te praten, heb ik weer hoop en zelfvertrouwen. Ik leef, bid, lach en huil met mijn kinderen. Mijn ex man heeft dat niet, hij is de verliezer!

Sucre Bolivia

Ook kinderen protesteren op ‘Plaza Mayor’

Alleen maar stil zijn

Het is slechts één van de schrijnende verhalen. Wij kunnen alleen maar stil zijn. De pijn, wanhoop en urgentie zijn goed duidelijk vandaag. Deze vrouwen danken wel 100 keer de steun die Mensen met een Missie geeft aan de organisatie die hen helpt. Zonder die steun zou hun naam misschien ook één keer per jaar op een vlaggetje wapperen.

Zonder die steun zou hun naam misschien ook één keer per jaar op een vlaggetje wapperen.

Wil jij net als Renske opkomen voor vrouwen in Bolivia?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia