17-07-2017

Pijn verzachten in uitzichtloze situatie

In het vluchtelingenkamp Kiryandongo, ten zuiden van Gulu, wonen 52.0000 vluchtelingen. Ik spreek met June Alulsu, een vrouw die 28 jaar geleden Zuid-Sudan ontvluchtte met haar vijf kinderen.

Bijna alle vluchtelingen die hier wonen (95%), komen uit toenmalig Sudan. De overige 5% van de vluchtelingen komt uit Uganda, Somalië en Burundi. Het kamp is eigenlijk een grote nederzetting met allemaal kleine hutjes, met ieder een stukje grond om wat eten te verbouwen en eventueel wat te verkopen als de opbrengst voldoende is.

Bijna alle vluchtelingen die hier wonen, komen uit toenmalig Sudan.

Zware omstandigheden

Leven in dit vluchtelingenkamp is zwaar. De vluchtelingenstroom blijft maar aanhouden en er is niet genoeg ruimte voor iedereen. Door de aanhoudende droogte, de uitputting van de grond en de parasieten op het land, groeit er bijna niets meer. Kinderen kunnen nauwelijks naar school. Bovendien kampen veel vluchtelingen met oorlogstrauma’s.

Veel vluchtelingen kampen met oorlogstrauma’s.

June vluchtte 28 jaar geleden met haar vijf kinderen uit toenmalig Sudan

 

Vluchten van oorlog en man

June Alulsu vluchtte 28 jaar geleden met haar vijf kinderen uit toenmalig Sudan. Onderweg verliest zij twee kinderen. Haar man reist haar achterna; maar niet om haar te vergezellen. Hij is boos omdat zij is gevlucht en het leven van zijn kinderen in gevaar heeft gebracht. In het kamp doet hij zelfs een poging om haar te vermoorden.

Niet terug

June vertelt: “Ook al zou de oorlog stoppen, kan ik niet terug omdat mijn schoonfamilie wraak wil. Zij houden mij verantwoordelijk voor de dood van mijn twee kinderen.” En dat terwijl deze dappere vrouw alleen een veilige en betere toekomst voor haar kinderen wil. Haar leven leek zo uitzichtloos, dat zij een poging deed om zichzelf van het leven te beroven.

June’s schoonfamilie houdt haar verantwoordelijk voor de dood van haar kinderen.

Overleven

In Kiryandongo komt June gelukkig in aanraking met de methode ‘Capacitar’ die gegeven wordt door de zusters van het Heilige Hart van Jezus. Deze zusters richten zich op de meest kwetsbare groepen van de samenleving en zijn actief in verschillende delen van Uganda. ‘Capacitar’ betekent “in staat stellen” en is een methode voor traumaverwerking. Door deze methode lukt het June om samen met haar kinderen te overleven in het kamp. Inmiddels zijn haar kinderen groot: zij zijn in het kamp getrouwd en hebben zelf ook kinderen.

Door de ‘Capacitar’ methode kunnen June en haar kinderen overleven.

Marleen en de andere reporters in vluchtelingenkamp Kiryandongo