30-06-2017

‘Being a peace promoter is a way of life’

Trots zit Samuel voor me, een jonge man met kleurige kralenkettingen om zijn hals. Landbouwer van beroep. Maar ook het hoofd van de peace promoters in Okulonyo, een bijzondere plek in het noordoosten van Uganda. Hier leven leden van de Teso en de Karamojong-stam vreedzaam samen in één gemeenschap. Iets wat tien jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest. Jarenlang was dit gebied het toneel van gewelddadige veeroven. Mede dankzij de inzet van peace prometors is er inmiddels sprake van vrede, al blijft deze fragiel.

In gesprek met de peace promotors

Als ik Samuel vraag hoeveel tijd hij per week besteedt aan het werk als peace promoter, kijkt hij me niet begrijpend aan. Zo werkt het niet, legt hij uit: “Being a peace promotor is not a job, it’s a way of life. Ik kan het niet aan- of uitzetten, ik ben het altijd. De mensen hier weten mij te vinden als er problemen zijn. En ik weet wanneer ze me nodig hebben.” De peace promoters hebben ervoor gezorgd dat de Teso en de Karamojong met elkaar in gesprek zijn gegaan. Tegenwoordig wordt diefstal van vee hard bestraft. Steel je een geit? Dan moet je er twee terugbetalen. Ook heeft een groot deel van beide stammen inmiddels de wapens ingeleverd. De conflicten waar Samuel in bemiddelt gaan nu dan ook vooral over grond, huiselijk geweld en problemen die ontstaan door gebrek aan eten.

Peace promoter Samuel

Bewustwording

Ook het voorkomen van conflicten krijgt veel aandacht. Zo laten de peace promoters met behulp van toneelstukjes zien wat er mis kan gaan en hoe je dit kunt voorkomen. Mensen met een Missie besteedt in de trainingen van de peace promotors (naast theorie over o.a. mensenrechten en mediation technieken) ook aandacht aan bewustwording. “Tijdens de opleiding werden tien mensen op een rijtje gezet. De eerste persoon moest een boodschap doorgeven aan de tweede, de tweede aan de derde, enz. Aan het einde van de rij was het verhaal totaal veranderd. Deze oefening doen we ook met de mensen in de gemeenschap. Zo laten we zien dat verhalen snel een eigen leven gaan leiden, waardoor conflicten kunnen ontstaan,” zegt Samuel.

Voor maar € 68 euro kunnen mensen zoals Samuel in 4 dagen worden opgeleid tot peace promoter. Daarmee maken ze een groot verschil in hun gemeenschap.

Help jij mee? Doneer dan nu