10-07-2017

Peace promoters in ‘middle-of-no-where’ dorp

Een partnerorganisatie van Mensen met een Missie neemt ons mee naar één van hun projecten in het dorpje Okulonyo. Hier ontdekken we wat het werk van een peace promoter precies inhoudt.

Hoe verder we van Soroti af rijden, hoe minder auto’s we tegenkomen en hoe meer traditionele hutjes zijn waar te nemen in het groene landschap. In het primitieve dorpje worden we verwelkomd met een uitgebreide ceremonie met liederen en dans. Veelal vrouwen en een enkele man in gekleurde kleding zingen: ‘Karibu, karibu…’, (‘welkom, welkom’) met een aanstekelijke melodie. We voelen ons gelijk speciale gasten. Er zijn zelfs houten stoeltjes voor ons klaar gezet, terwijl de rest van de gemeenschap toekijkt, zittend op boomstronken of in het gras.

Een scène uit het toneelstuk

Trainingen

Volgens Richard is de gemeenschap die in Okulonyo woont heel speciaal: hier leven namelijk de mensen uit Teso en de mensen uit de Karamoja in vrede samen, iets wat men een aantal jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden. Dat is onder andere te danken aan trainingen over huiselijk geweld of mensenrechten. Toneel is één van de manieren om een boodschap op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de gemeenschap. Getrainde peace promoters maken hier handig gebruik van. Wij krijgen de kans een toneelstuk te aanschouwen.

Toneel is één van de manieren om een boodschap op een begrijpelijke manier uit te leggen.

Toneelstuk

Het toneelstuk begint. De Karamojong kunnen de prijzen voor voedingsmiddelen niet betalen. Ze verzamelen zich rondom hun hut en gaan op veeroof bij de Teso. De Teso gaan vervolgens gelijk naar de politie. Deze is bij de volgende roofpoging gelijk ter plekke. Met nepgeweren wordt geschoten en één van de Karamojong valt neer. Na het rouwproces van de dode verzoekt de politie de Karamojong om te gaan praten met de Teso. De moeders worden aangesproken om de geweren veilig te stellen. De Karamojong gaan akkoord en even later zitten de Teso- en Karamojong people samen met de politie bij elkaar. Uiteindelijk accepteert iedereen de nieuwe vredessituatie.

Met nepgeweren wordt geschoten en één van de Karamojong valt neer.

toneelstuk

Vrede, eenheid, samenwerken en ontwikkeling

Dit toneelstuk wordt opgevoerd in meerdere dorpen, om aan zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe met conflicten om te gaan. Ook het geloof helpt om conflicten op te lossen. ‘Onze religieuze leiders leren ons over vrede, eenheid, samenwerken en ontwikkeling,’ vertelt John.

Het geloof helpt om conflicten op te lossen.

Volgens Samuel is het werk van de peace promoters veelbetekenend. John bevestigt dit: ‘Zodra er ruzie is, gaat de peace promoter er op af. Er wordt niet meer geroofd en zelfs ruzies binnen families zijn zeldzaam geworden. En kijk naar hoe wij Karamojong nu samenleven met de Teso!’ Eén ding is zeker: deze gemeenschap heeft veel vooruitgang geboekt op het gebied van omgaan met conflicten.