15-11-2015

Overhandiging steunbetuiging STOP corruptie bij DMJ

Reporters overhandigen steunbetuiging:

‘Dit geeft ons moed’

Op het kantoor van Dynamique Mondiale des Jeunes (DMJ) in Yaoundé wordt de steunbetuiging ‘Stop Corruptie’ overhandigd. De directrice Caroline Yankep en secretaris Dupleix zijn geroerd door de steun uit Nederland. Caroline:”Dit geeft ons moed om ons werk voort te zetten, te weten dat zoveel mensen in Nederland ons ondersteunen! Merci beaucoup!”

Jongeren brengen wat in beweging

Na de overhandiging van de steunbetuiging vertrekken de jongeren van DMJ samen met de reporters naar Nkolmending, een dorp een uur rijden buiten Yaoundé. Ze geven een workshop over budget monitoring. Aanwezig zijn de chef van het dorp, zijn notabelen, de lokale jeugd, jongeren uit aanliggende dorpen en een aantal andere geïnteresseerde dorpsbewoners. Er wordt met aandacht geluisterd naar Marcelle en Michel van DMJ. Er wordt geëvalueerd hoe het gaat met het monitoren van lokale bouwprojecten. Gaat de bouw volgens plan? Wordt het goede materiaal gebruikt? Wordt het project ook volgens afspraak afgerond? Naar welk loket moet je om een klacht in te dienen als dingen niet volgens afspraak lopen?

Het is een lange dag voor de reporters. Midden in de bush wordt het zaaltje waar de dorpelingen bijeen komen steeds warmer. Maar, het was de moeite waard het werk van DMJ van dichtbij te zien. “Die jongeren weten waar ze mee bezig zijn,” zegt Marijke. “Het is heel concreet. Het gaat over de aanleg van een weg. Elektriciteit in het dorp. En samen brengen ze wat in beweging.”

Een voorbeeld van democratie

Annemiek zegt: “Vandaag hebben we een voorbeeld gezien van wat democratie is. Iedereen krijgt de mogelijkheid om zijn stem te laten horen. Mensen leren dat ze invloed uit kunnen oefenen en worden aangemoedigd dat ook te doen. Alleen zo kan er iets veranderen, want echte verandering kan alleen van onderop plaatsvinden.”

Een lange maar geslaagde dag. Morgen gaat de reis verder naar Bafoussam.

Femke van der Biezen