8-03-2017

De overdracht van geweld van generatie op generatie doorbreken

Ouders weten vaak niet hoe ze hun kinderen kunnen opvoeden. En dus worden veel kinderen thuis geslagen. Vandaag spreken we vrouwen die aan de rand van Sucre wonen. Zij krijgen les over hun rechten en gelijkheid tussen man en vrouw, maar ook over opvoeding. Want geweld vindt in Bolivia niet alleen plaats tussen man en vrouw. Kinderen worden vaak opgevoed met wel iets meer dan de “corrigerende tik”.

Mensen met een Missie sponsort het programma “Nee tegen geweld” van de lokale organisatie Levantate Mujer (Sta op, vrouw). Dit programma vormt de basis voor andere programma’s. “Want alleen als de thuissituatie veilig en stabiel is, kunnen vrouwen vooruit en kunnen zij ook hun kinderen een stevige basis bieden.”, legt Luisa van Levantate Mujer uit. “En jongeren kunnen de overdracht van geweld van generatie op generatie doorbreken.”

Vol vuur

Dat vindt ook Francisca, een moeder van 32. Ze heeft vijf kinderen en haar jongste zoontje van twee, Alex, draagt ze bij zich in zo’n typische veelkleurige doek. Tijdens het voorstelrondje vertelt ze vol vuur hoe belangrijk en goed ze het vindt dat Levantate Mujer zich niet alleen richt op de vrouwen, maar ook op kinderen en adolescenten. “Juist die groep moet goed onderwezen worden over geweld, rechten van mannen en vrouwen”, zegt ze. “Maar, ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid om kinderen in te lichten over thema’s als seksualiteit is ook erg belangrijk”.

Vrouwen Bolivia

Monique in gesprek met vrouwen bij Levantate Mujer

Zeventien en zwanger

Zelf was ze 17 toen ze zwanger bleek te zijn en ze wist niet wat haar overkwam. Ze hoopt dat ze dat bij haar kinderen kan voorkomen door ze goed onderwijs te bieden en door zelf ook veel te leren. Inmiddels heeft ze alle cursussen van Levantate Mujer afgerond. Het liefst zou ze zelf ook bij de organisatie gaan werken om andere vrouwen te kunnen helpen. En daarmee met name de kinderen.

Wil jij net als Monique opkomen voor vrouwenrechten in Bolivia?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia