15-02-2018

Oude Adivasi vrouw

Schichtig kijkt een oud vrouwtje langs haar hutje. Op het moment dat onze blikken elkaar kruisen, zie ik haar ogen verdwijnen in de donkere ruimte van haar kleine onderkomen. Ik, zittend op een steen in de schaduw, zij wonend in haar dorpje in India. Een dorpje waar de tijd voor ons heeft stilgestaan en de rust je tegemoet treedt.
Ik aarzel een moment en besluit uiteindelijk dichterbij te komen. Ze zit met haar lijf weggedoken achter een golfplaatje, dat haar bescherming biedt.

Hutje Adivasi vrouw India

In een oogwenk zie ik een lach en een lijf dat is vervormd  door het leven. Magere benen, een kromme rug en in haar handpalm een buideltje met bettel. Een noot die ze kapot slaat met een stok en een steen.

Magere benen, een kromme rug en in haar handpalm een buideltje met bettel.

Samen met een blad en steenpoeder kauwt ze hier heerlijk op, waardoor haar tanden mooi rood kleuren. In deze regio een geliefd kruidenmengseltje dat zorgt voor een goede darmwerking en een goedkope vervanging van kauwgum is.

Versleten dak

In het huis staat niets meer dan een pan. Haar slaapvertrek is buiten, onder een versleten dak op een matje van riet. Levend samen met de natuur en zo simpel dat we ons er geen voorstelling van kunnen maken.

 

Wil jij net als Linda en Mascha opkomen voor de Adivasi?

Doneer