28-03-2016

Op avontuur in de Amazone

Momenteel hangen onze reporters in de lucht, terug naar Nederland. Ze hebben een bijzondere reis achter de rug.  Met name het verblijf bij de gemeenschap in San Martin, diep in het Amazone gebied, heeft indruk gemaakt.

Enorme spinnen

“Een unieke ervaring”, noemt reporter Roos het. “Ons onderkomen is een ‘huis’ waar eigenlijk alleen een dak en verdieping in zitten en enkele bedden staan. Geen elektriciteit. Douchen betekent water opgieten uit een ton regenwater, de wc staat in de tuin en zit vol met enorme spinnen, zeker wanneer het donker wordt. Dat laatste is voor mij echt een feestje.”

De cultuur van inheemse bevolkingsgroepen

Onder leiding van een team van de organisatie FUCAI, partnerorganisatie van Mensen met een Missie, leren ze de cultuur van de inheemse bevolkingsgroepen die er leven, kennen. FUCAI helpt de gemeenschappen door middel van trainingen en cursussen beter voor hun rechten en belangen op te komen.

Kaaiman op het menu

Met laarzen aan tegen de slangen wordt er samen op het land gewerkt. Na afloop wordt er gegeten. “Ook weer met diverse rituelen” schrijft reporter Roos. “De oogst wordt samengebracht, prachtig neergelegd, inclusief kaaiman die die ochtend was gevangen. Vervolgens wordt in groepen gekookt en iedereen is erg nieuwsgierig wat die Hollanders maken, zonder vlees nota bene!”

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia