8-03-2017

“Ook mijn man is door de cursus veranderd”

Pas gisterochtend landden we op de 2800 meter hoge berg waar de stad Sucre ligt. Toch lijkt het alsof we hier alweer veel langer zijn. Meteen op het vliegveld worden we met alle Boliviaanse hartelijkheid ontvangen door Luisa en Uganda.

Ze dragen blauwe bodywarmers waarop boven hun eigen logo het embleem van Mensen met een Missie is genaaid. Luisa en Uganda zijn weliswaar klein van stuk, ruim een kop kleiner dan wij, maar in passie en gedrevenheid torenen ze hoog boven ons uit.

Vrouwen Bolivia

Luisa en Uganda op het vliegveld in Sucre

Weliswaar klein van stuk, maar in passie en gedrevenheid torenen ze hoog boven ons uit.

Met hart en ziel

Onderweg naar het hotel vertelt Luisa dat afgelopen jaar 104 vrouwen in Bolivia zijn vermoord door hun (ex) man, vanwege jaloezie en alcoholmisbruik. De hulp van Levantate Mujer is dus hard nodig en daarmee zijn afgelopen jaar al zo’n 300 vrouwen bereikt. Zelf heeft Luisa gelukkig geen ervaring met huiselijk geweld, maar ze vertelt wel trots dat zij, toen ze met haar ouders uit hun Quechua dorp naar Sucre verhuisde, de kans kreeg om te studeren en deze met beide handen heeft aangegrepen. Die kans wil zij ook aan andere vrouwen geven en daarom zet zij zich al jaren met hart en ziel in voor Levantate Mujer (“Sta op vrouw”).

Kinderen op de grond tussen de naaimachines 

In de middag gaan we naar een van de “huizen” van Levantate Mujer, waar gratis workshops worden gegeven aan vrouwen. De vrouwen kunnen er leren naaien, breien en weven. Ik kom in de weefgroep, maar van weven komt het niet echt. Als ik 4 draadjes aan elkaar heb mogen knopen, waarvan er drie niet eens echt helemaal gedaan zijn zoals het moet, geef ik het op.

Twee zusjes (8 en 5 jaar) zitten huiswerk te maken, terwijl moeder leert weven. Natuurlijk begin ik met hen een klein gesprekje over school. In de naaizaal zitten veel meer vrouwen. Vrijwel allemaal met hun haar in lange zwarte vlechten en de kleurige doeken om hun schouders, al dan niet gevuld met een kind. De overige kinderen liggen op de grond tussen de naaimachinetafels, van die ouderwetse Singers.

Een tweede kans

Ik complimenteer Helena, de weeflerares met haar geduld en we raken aan de praat. Ze is pas 24 maar heeft al een dochter van 10 en een zoon van 4 jaar oud. Beiden van dezelfde vader. Dat is op zich wel bijzonder, want ook bij Helena thuis ging het er niet altijd zo rustig aan toe. Na de geboorte van haar dochter werd ze regelmatig mishandeld door haar man. Maar hij volgde een cursus bij Levantate Mujer, waardoor hij weer op het rechte pad kwam en Helena hem een tweede kans wilde geven. Inmiddels is ze heel gelukkig met hem.

Vrouwen Bolivia

De reporters met de vrouwen en medewerkers van ‘Levantate Mujer’

Prachtige, krachtige vrouwen

Ik spreek nog meer vrouwen, maar al veel te snel moeten we weer gaan. Ik had nog uren met de vrouwen door kunnen praten. Wat een prachtige, krachtige vrouwen!! Ik ben echt enorm onder de indruk en deel met veel plezier alle verhalen met mijn reisgenoten als we in de bus terug naar het hotel zitten.

Wil jij net als Monique opkomen voor vrouwenrechten in Bolivia?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia