10-07-2017

Van ontvoering naar ontnuchtering

In een klaslokaal van het Counseling en Training Institute in Gulu praat ik met Lawrence. Hij is één van de vele slachtoffers van het Lord’s Resistance Army (LRA) van Joseph Kony.

Twintig jaar lang zaaide de LRA dood en verderf in het noorden van Uganda. Pas toen het rebellenleger zich in 2008 terugtrok, werd het weer relatief rustig in deze regio. Lawrence was 12 jaar toen hij samen met een aantal andere jongetjes door de LRA werd ontvoerd en meegenomen naar de bush. De LRA leidde kinderen zoals Lawrence op tot soldaat door ze langdurig bloot te stellen aan extreem geweld, waardoor ze gehard werden.

Lawrence was 12 jaar toen hij door de LRA werd ontvoerd.

Marteling

In de zes maanden die hij gevangen zat, moest Lawrence materiaal voor de LRA vervoeren. Ondertussen werd hij gemarteld en heeft hij de meest afschuwelijke dingen gezien. Zo werd een vriendje voor zijn ogen met een steen doodgeslagen, nadat hij per ongeluk een jerrycan met olie had laten omvallen. Tijdens een gevecht tussen de LRA en het regeringsleger wist Lawrence te ontsnappen en terug te keren naar Gulu.

Een vriendje werd voor zijn ogen met een steen doodgeslagen.

Nachtmerries

Eenmaal thuis kreeg Lawrence last van nachtmerries. “Ik liep ’s nachts gillend door het huis. Op school ging het steeds slechter. Ik kon me niet concentreren en was agressief. Ik stopte met school en begon alcohol te drinken om maar niet te hoeven nadenken. Jarenlang was ik zwaar verslaafd en kwam regelmatig met de politie in aanraking. Tot ik hoorde over de trainingen die Mensen met een Missie aanbiedt voor alcoholverslaafden.”

Jarenlang was Lawrence verslaafd aan alcohol.

lawrence

Reporter Anja in gesprek met Lawrence

Trauma’s verwerken

Lawrence besluit dat het zo niet langer kan en meldt zich aan voor de training. Hij kickt af en gaat vervolgens in therapie om zijn trauma’s te verwerken. “Het was een moeilijke tijd. Ik raakte bijna al mijn vrienden kwijt omdat ik weigerde om met ze te gaan drinken. In plaats daarvan stond ik elke avond op het voetbalveld. Ik heb nu al vijf jaar geen druppel alcohol meer gedronken,” vertelt hij trots.

Anderen helpen

Lawrence is zó gemotiveerd, dat hij ook de mensen in zijn omgeving van hun verslaving wil afhelpen. Hij volgt een opleiding tot community worker. In zijn gemeenschap zoekt hij nu contact met verslaafden en weet zo veel familieleden en vroegere vrienden van de drank af te helpen.

Lawrence wil de mensen in zijn omgeving van hun verslaving afhelpen.

Ook is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de ‘Alcoholic Drinks Control Ordinance’, een wet waarmee in 2016 de verkoop en promotie van alcohol in en rondom Gulu aan banden wordt gelegd. Inmiddels werkt Lawrence als lokaal politicus en probeert hij ook op deze manier zijn invloed uit te oefenen. Ik sta versteld van zijn enorme veerkracht.

Leven gaat door

Terwijl ik met een brok in mijn keel op me in laat werken wat Lawrence me zojuist heeft verteld, moeten we helaas alweer afscheid nemen. Zijn plicht als politicus roept: hij heeft een belangrijke vergadering vanmiddag. Hij loopt het terrein af, draait zich om en zwaait nog een keer vrolijk naar me. Zijn leven gaat door.

Ik sta versteld van zijn enorme veerkracht.

Er zijn nog heel veel mensen in het noorden van Uganda met onverwerkte trauma’s als gevolg van de oorlog met de LRA. Wil jij hen helpen? Voor maar € 10,- krijgen mensen zoals Lawrence een jaar lang individuele therapie.

Doneer