15-09-2016

De noodkreet van Kamaria

Wat me vandaag staat te wachten, weet ik niet. Tenminste, ik weet dat we Masai vrouwengroepen gaan bezoeken en dat er iets in het programma is gewijzigd. Het blijft vaag en ik laat het maar over me heen komen. Duidelijk wordt dat we eerst bij een oudere vrouw gaan kijken die totaal getransformeerd is door het Women Empowerment Program dat Mensen met een Missie steunt.

Daarna gaan we kijken bij vrouwen die nog niet zover zijn. We komen aan bij het huis van deze vrouw, Mary heet ze. Ze stapt met een big smile naar buiten. En ik sta oog in oog met een Masai vrouw van top tot teen in traditionele kleding. Ze pakt me beet en samen poseren we voor een foto. Heel even gaan we naar binnen en zitten we in de huiskamer van dit stenen huis. Het is al snel tijd om verder te gaan. Mary gaat ook mee, zodat we straks naar haar verhaal kunnen luisteren.

Masai Kenia

Dorpsoudsten in de schaduw van de boom

We rijden door het prachtige Keniaanse landschap ten zuidwesten van Nairobi. Eerst over geasfalteerde wegen, daarna off road over zanderige, stoffige weggetjes. Er lijkt voor mij geen einde aan te komen. Waar gaan we toch naartoe? Naar Mary’s geboortedorp blijkt. Vijftig kilometer verderop. Misschien wat naïef, maar ik had niet verwacht dat we in een echt Masai dorp terecht zouden komen. Midden in deze droge vlakte. Als we aankomen, zitten de dorpsoudsten met elkaar in de schaduw van een boom. Mannen met hangende oorlellen, met rimpels van het leven in hun gezicht, gekleed in moderne en traditionele kleding. We groeten elkaar en dan is het tijd voor Mary’s verhaal.

Hoe weinig je ook verdient, leg altijd iets apart.

Ze praat over hoe haar leven is veranderd. Hoe ze geleerd heeft haar eigen inkomen te verdienen. En vooral dat het belangrijk is om te sparen. ‘Hoe weinig je ook verdient, leg altijd iets apart’ is haar credo. Als ik haar vraag wat haar boodschap voor andere vrouwen is, zegt ze: “Werk met elkaar samen, werk hard, leer van het onderwijs dat je krijgt en heb vooral liefde voor elkaar.” Een mooie boodschap van een krachtige vrouw.

Uithuwelijken

Daarna mogen we de huisjes zien, de manyatta’s, die achter een heg van doorntakken liggen. Overal ligt poep van de dieren op de grond. Dan zie ik dat we ook een huisje van binnen mogen kijken. Het is er aardedonker. Ik moet echt even wennen. Gelukkig komt er een jongen met een lampje. Ik loop verder. Daar ontmoet ik Kamaria. Ik vraag of ik een foto mag maken. Dat mag. Dan vertelt ze iets waardoor ik stil val. “Mijn vader wil me weggeven, maar ik wil mijn school afmaken. Er is geen geld voor school.” Uithuwelijken? Dit meisje? Ze is hooguit een jaar of vijftien! Ze doet onopvallend haar hand open in haar schoot, alsof ze mij om geld vraagt. Ik kan en wil haar helpen, maar haar nu geld geven is niet de oplossing. Ik heb net een succesverhaal gehoord over women empowerment. Nou, dat is hier ver te zoeken.

Uithuwelijken? Dit meisje? Ze is hooguit een jaar of vijftien!

Onze reisleider staat nu naast me en ik leg haar de noodkreet van dit meisje voor. We gaan naar buiten waar we verder praten. Ik schiet iemand van de lokale staff aan en vertel haar over dit meisje.Kenia “Is er iets dat jullie voor haar kunnen doen?”, vraag ik. Ik krijg een antwoord dat ik niet volg, maar ze laat wel het meisje naar buiten komen. Ze praat met haar. Ik draai me om, doe een paar stappen en blijf dan aan de grond genageld staan. Ik voel mijn tranen opkomen. Wat een contrast met het verhaal van Mary. Het is me wel duidelijk dat er nog een hoop werk te doen is.
’s Avonds blijkt dat het balletje is gaan rollen. Ook andere medewerkers zijn nu op de hoogte van de noodkreet van Kamaria. Masai vrouw Mary wordt ingeschakeld om te onderhandelen met de vader die blijkt haar broer te zijn. Yes! Dit is super!

De echte held van dit verhaal

De lokale staff uit hun dankbaarheid richting mij. Ze vinden het geweldig wat ik heb gedaan. En natuurlijk ben ik blij dat er actie wordt ondernomen. Maar iets klopt er niet voor mij. Ik heb niet de ‘goede daad’ verricht. Ik ben niet de held in dit verhaal. De held in dit verhaal is Kamaria zelf. Ik dacht dat empowerment in deze situatie ver te zoeken was, maar nee. Kamaria heeft de eerste stap gezet om aan mij te vertellen dat ze wordt uitgehuwelijkt en dat ze dat niet wil en dat ze verder wil gaan met school. Zij is de echte held in dit verhaal. En dát vind ik geweldig.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia