19-09-2016

Een nieuw leven

Vandaag gaan we kennis maken met het programma “vrede en verzoening” van Saint Martin. Dit is het programma dat Mensen met een Missie steunt. We krijgen eerst een uitleg van Dennis. Mensen vertellen hier graag over hun werk. Af en toe moet ik mezelf dwingen een tandje terug te schakelen.

Ik blijf toch een efficiënte Nederlandse, maar ik leer de trots en passie waarmee mensen vertellen wel te waarderen.

Vrede en verzoening komt in de kern neer op zoeken naar vreedzame oplossingen voor conflicten die anders vaak gewelddadig eindigen.

Het zijn conflicten als bij huiselijk geweld, problemen tussen verschillende bevolkingsgroepen, seksueel geweld, voogdijzaken. Bijzonder aan St. Martin is dat ze dit vooral proberen te bereiken door de inzet van heel veel (120) vrijwilligers. Vrijwilligers worden opgeleid om in dit soort zaken te bemiddelen. Pas als zij er niet uitkomen, wordt de staf van het programma of de rechtbank ingeschakeld.

Om met eigen ogen te zien waar dit toe kan leiden, ontmoeten we gedurende de dag drie personen die geholpen zijn door medewerkers van St. Martin en twee vrijwilligers.

Veranderde levens

We gaan eerst op bezoek bij Florence. Dat mensen als Florence hun levensverhaal met ons willen delen, maakt me nederig. Florence is wees en geadopteerd. Haar adoptievader heeft haar verkracht.

Een simpele zin, met verstrekkende gevolgen.

Florence krijgt een zoon van hem en later nog een dochter. Ondanks de mishandelingen blijft ze in dit gezin wonen. Ik vermoed voor haar kinderen. Hoe moet ze anders, zonder familie en werk, haar kinderen eten geven? Wanneer Florence toch besluit te vluchten, moet ze haar kinderen achter laten. Er gaan twee jaar voorbij…. St. Martin helpt haar bewijs te verzamelen voor een rechtszaak om de voogdij over haar kinderen terug te krijgen. Als “vader” zich ook aan de dochter wil vergrijpen, is de maat vol.

De vrouw die nu tegenover me staat, is een trotse moeder. Haar zoon studeert, haar dochter staat voor de examens van de middelbare school. St. Martin heeft haar een zgn. starter kit gegeven, waardoor ze haar winkeltje kon starten. Zo kon ze eten kopen en haar kinderen naar school laten gaan. Gesprekken met de vrijwilliger hebben haar geholpen haar verleden een plek te geven. Ook de kinderen zijn daarbij niet vergeten.

Ik vind het moeilijk me in haar te verplaatsen…

Ik ben gelukkig getrouwd, kinderen die zonder problemen naar school kunnen en familie en vrienden om me te steunen wanneer nodig. Wat goed dat er organisaties als St. Martin zijn, anders had Florence wellicht haar kinderen nooit meer terug gezien.

KeniaWe ontmoeten ook nog Jacob. Ook hij heeft een bijzonder verhaal. Een man die zijn woede onder controle heeft weten te krijgen en nu zijn hand niet omdraait voor de catering van een feest voor 500 personen. Hij laat ons proeven van zijn mandazi’s. Het heeft iets van een oliebol.

Blessed Kiosk
Met hem bezoeken we Nancy. Het verhaal van deze goedlachse jongedame is vergelijkbaar met dat van Florence. Over het verleden heeft ze het dan ook liever niet. Wel over haar “Blessed Kiosk”, die mede dankzij St. Martin tot stand is gekomen. Wanneer ik een lolly met de naam “Big Daddy” zie, koop ik er vier. Mijn man zal er vast blij mee zijn.

Kenia

Samen met kinderen

Opnieuw vele verhalen rijker, ben ik blij dat we weer terug keren naar ons verblijf. Even bijkomen.

Toch wil ik jullie de volgende quote niet onthouden. Dennis heeft ons deze ochtend ook verteld over projecten op scholen om kinderen te leren conflicten vreedzaam op te lossen en vooroordelen weg te nemen. De vorm waarin dit gebeurt, wordt samen met de kinderen gekozen, want, zegt Dennis:

Als je kinderen iets wilt leren, gebruik dan hun hersenen, niet de jouwe.

Volgens mij kunnen volwassenen daar ook nog wel iets van leren. Ik in elk geval wel.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia