20-09-2018

Na zijn mishandeling ben ik nu vrij

Judith (38) loopt de tuin in bij het kantoor waar de Bolivaanse collega’s van Mensen met een Missie werken. Aan een boom hangt een kleurige toekan, gemaakt van versneden autoband. Hij draait rondjes in de wind. Het lijkt alsof hij wil vliegen, maar niet durft.

Vastberaden ogen

Judith, het haar in een staart, vastberaden ogen, lieve blik, vertelt haar verhaal. Ze wil vrouwen bewust maken van het feit dat geweld tegen vrouwen niet kan, niet mag, niet hoort. In Bolivia, waar iedere drie dagen een vrouw vermoord wordt, is dat geen vanzelfsprekendheid.

Van kwaad tot erger

Judith komt uit Cochabamba en werkt sinds 2015 voor Mensen met een Missie. Ze was getrouwd met een man die haar kleineerde en sloeg. Door de ‘machismo’-cultuur, waarin de man zich dominant voelt ten opzichte van de vrouw, groeide Judith op met het idee dat huiselijk geweld normaal was. Het gebeurde toch overal wel?

Maar het mishandelen ging van kwaad tot erger. Ze wilde scheiden. Maar scheiden doe je niet zomaar. Ze dacht aan haar twee dochtertjes, haar familie, de buren, de omgeving. Wat zouden ze denken en waar moest ze naar toe? En er waren toch ook goede periodes? Wat zouden de kinderen moeten zonder vader?

Wat zouden de kinderen moeten zonder vader?

Moorden op vrouwen

In die tijd nam het aantal moorden op vrouwen toe. Het is een fenomeen dat bekend staat onder de naam feminicide. Het schoot op duistere nachten, als haar man weer teveel gedronken had, wel eens door Judiths hoofd: wanneer ben ik aan de beurt?

Kwaad

Op een avond gingen Judith en haar echtgenoot naar een sociale activiteit waarvoor ze uitgenodigd waren. Haar man dronk wat en op een bepaald moment viel de drank verkeerd. Hij werd jaloers en kwaad, erg kwaad. Thuis mishandelde hij haar drie uur lang. Ze schreeuwde het uit van de pijn. Uiteindelijk riep de buurvrouw de hulp van de politie in. De politie nam Judiths echtgenoot mee.

Hij mishandelde haar drie uur lang.

Vrij na een maand

Judith werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Haar herstel nam langer dan een maand in beslag. Haar man kreeg een gevangenisstraf van drie maanden, maar kwam na een maand al weer vrij.

Vrij zijn

Judith neemt een dapper besluit. Ze wil geen toekan zijn die rondjes draait in de wind. Ze wil vrij zijn. Dwars tegen de raadgevingen en bedreigingen van familie en schoonfamilie in, zet ze de scheiding in gang. ‘Niemand steunde me in die donkere periode. Alleen mijn moeder,’ ze zegt het met droge ogen. Want ze is sterk.

Niemand steunde me in die donkere periode

Judtih laat een poster zien waarop een workshop wordt aangekondigd: ‘jezelf kennen is jezelf liefhebben, jezelf liefhebben is voor jezelf zorgen’

Andere vrouwen helpen

Ze is zo sterk dat ze nu andere vrouwen helpt om op te komen voor zichzelf. In workshops leren de vrouwen hoe ze aangifte kunnen doen, ze leren om geweld niet langer gewoon te vinden, om zelfredzaam te worden. In de workshops worden de vrouwen gevraagd hoe ze zichzelf zien. Ze maken tekeningen van hoe voor hen een veilig thuis eruit ziet. Ze leren dat ongelijkheid tussen mannen en vrouwen niet normaal is en ze steken elkaar een hart onder de riem.

Nieuw leven

Dankzij haar doorzettingsvermogen, ondanks eer, familietraditie en tegenwerking van familie, heeft Judith een nieuw leven gevonden. Ook privé gaat het haar goed. Inmiddels heeft ze een nieuwe partner, die goed voor haar is en voor haar twee dochters. Samen kregen ze een jaar geleden een zoontje.

Nieuwe generaties

Het is Judiths missie om andere vrouwen te helpen sterk te worden. ‘Want als vrouwen leren dat het anders kan, leren de zonen en dochters van die vrouwen dat ook weer. Alleen op die manier kan gendergelijkheid ontstaan.’

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Stephanie Broekarts (@stephaniebroekarts)

Ik wil vrouwen helpen sterk te worden.

Wil jij samen met Judith vrouwen helpen sterk te worden? Dat kan met een donatie. De vrouwen zullen je dankbaar zijn!

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia