22-10-2017

Jane: een moeder voor velen

Op de eerste maandag van onze reis komen we aan bij St. Rose, een opvanghuis voor meisjes die op straat leven. Rondom het huis grazen koeien en af en toe loopt er een kip voor je voeten.

Als we door het hek gaan, staat er een groepje giechelende meisjes te wachten. Zij stellen zich voor en blijken tussen de 8 en 16 jaar oud te zijn. Momenteel verblijven er 9 meisjes in het opvanghuis, maar er is plek voor 14.

Dag en nacht

Jane is de ‘moeder’ van het stel en zorgt dag en nacht voor deze meisjes én ook nog voor haar eigen 5 kinderen. Normaal is er nog een ‘moeder’, maar die is met zwangerschapsverlof. Na het voorstelrondje gaan de meisjes spelen. Ondertussen vertelt Jane ons hoe de meisjes hier terechtkomen en hoe het St. Rose opvanghuis is ontstaan.

Opvang voor meisjes

St. Rose maakt onderdeel uit van het programma van een partnerorganisatie van Mensen met een Missie dat tot doel heeft om straatkinderen te redden, tijdelijk op te vangen en te helpen terug te keren naar hun gemeenschap. Het is altijd bekend geweest dat er in Kenia jongens op straat leven. Met die reden waren twee opvanghuizen voor jongens opgezet. Er werd gedacht dat het niet voorkwam dat meisjes op straat leven. Tot Rose.

De koeien bij het opvanghuis St. Rose

Rose

Rose was een straatkind. Haar verhaal werd bekend na haar dood. Ze werd vermoord en haar lichaam gedumpt. Geïnspireerd door dit tragische verhaal, werd het opvanghuis St. Rose opgericht. De meisjes die hier terechtkomen zijn verstoten, misbruikt of dreigen slachtoffer van vrouwenbesnijdenis te worden.

Jane vertelt ons over een meisje dat haar altijd zal bijblijven en met wie ze, 13 jaar later, nog steeds contact heeft. Het kind kwam bij haar op 13 jarige leeftijd nadat ze vergif had ingenomen. Na een herstel in het ziekenhuis werd ze bij St. Rose geplaatst. Zonder de reden achter haar zelfmoordpoging te weten, nam Jane haar op.

Contact

Zes maanden lang maakte ze weinig contact en werd ze geregeld in hysterische staat wakker. Toen probeerde ze in een veld nogmaals zichzelf van het leven te beroven. Na dat incident lukte het Jane eindelijk om contact met haar te maken.

Jane vertelt aan de reporters

Wanhopig

Ze vertelde dat ze door haar vader was misbruikt. Niet wetende wat ze moest, vond ze iemand die aanbood haar te helpen. Maar haar vertrouwen werd geschonden en ook deze man verkrachtte haar en bracht haar vervolgens weer naar huis, waar haar vader zich weer aan haar vergreep.

Wanhopig en zonder uitzicht probeerde ze zelfmoord te plegen, maar ze werd gevonden en belandde in het ziekenhuis. De partnerorganisatie van Mensen met een Missie die er door het ziekenhuis bij betrokken werd, heeft haar juridische bijstand gegeven. Haar vader werd berecht en kreeg, zoals in Kenia de norm is bij verkrachting, levenslang. Nu is het meisje 26 jaar. Ze is gelukkig en gaat binnenkort trouwen. Jane ziet ze als haar moeder.

Jane ziet ze als haar moeder

Krachtig

Terwijl we allemaal aandachtig luisteren naar de verhalen van Jane, kan ik alleen maar denken hoe krachtig zij is. Ze werkt hier al meer dan 13 jaar en ook al is het emotioneel heel zwaar werk, blijft ze zich voor de meiden inzetten.
Wel geeft ze aan dat het haar ook soms te zwaar wordt. Maar gelukkig heeft ze een begeleider bij de partnerorganisatie bij wie ze haar verhaal kan doen en kan uithuilen.

Muzungu

Er wordt afscheid van ons genomen. De meisjes zingen een liedje in Swahili, met tussendoor flink wat gegiechel. Als we de bus weer instappen, worden we achterna gezeten door de kindjes uit de buurt. Ze roepen met luide stem ‘Muzungu’, ‘Muzungu’ naar ons, wat wit persoon betekent.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia