31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor Mensen met een Missie heeft veel indruk gemaakt. Het was een hernieuwde kennismaking met Bolivia, een nieuw thema -geweld tegen vrouwen- en een nieuwe rol: reporter in het buitenland.

Om met dat laatste te beginnen: wat geweldig om te doen! Het is toch fantastisch wanneer je passie voor verhalen maken en reizen samenkomt met ‘van betekenis kunnen zijn’. Onze groep van zes reporters heeft gezamenlijk bijna €10.000 opgehaald voor de Boliviaanse projecten en een enorm bereik gehad op Facebook, LinkedIn en de lokale krant.

Onze groep van zes reporters heeft gezamenlijk bijna €10.000 opgehaald voor de Boliviaanse projecten

Respect

Mijn respect voor verslaggevers is verder gegroeid. Ik merkte hóe ontzettend moe je wordt van al dat reizen, onregelmatig eten, de fysiek pittige omstandigheden en vooral van heftige verhalen. En dan ’s avonds met matige wifi je verhalen en foto’s uploaden, zo dicht mogelijk bij de router, meestal ergens achter de receptie, terwijl je lichaam naar een bed verlangt.

Mijn respect voor verslaggevers is gegroeid.

Live op de radio

Ik ben ook best trots op mezelf. Het was toch een beetje een wild avontuur, ik ben nog maar net Haagse ambtenaar af en nu noem ik mezelf reporter. Ik vraag me weleens af waar die drang om buiten mijn comfortzone te gaan vandaan komt. Voorbeeld: we gingen een radiostation bezoeken. Er was een uitzending gepland waarin werd verteld waar je in Bolivia hulp kunt krijgen wanneer je te maken hebt met geweld in je relatie.

Live in de radio-uitzending

Of er iemand kon vertellen hoe dat in Nederland is geregeld. Alle ogen op mij, ik sprak immers het beste Spaans. Met hulp van de groep, die de informatie voor mij op een rijtje zette, zat ik zomaar live in de uitzending van Radio CEPJA Cochabamba. Wat een bijzondere ervaring was dat!

Voordat ik het wist, zat ik zomaar live in een radio-uitzending.

Moedige Boliviaanse vrouwen

Waar ik me ook bewust van werd: wat hebben vrouwen in Bolivia die de keuze maken uit een gewelddadige relatie te stappen een hoop moed. Ze vertelden ons dat zelfs hun eigen familie en kinderen ze daarvoor veroordelen, want een relatie of huwelijk is heilig. Of hij je nu regelmatig in elkaar slaat of niet. Die vrouwen moesten al hun moed verzamelen, soms omdat ze zichzelf een beter leven gunden, maar heel vaak om überhaupt te blijven leven.

Bevoorrecht

Regelmatig worden er vrouwen door hun partner vermoord. Dan voel ik me weer even klein, met mijn wilde avontuur waarbij ik altijd weer veilig naar huis kan. Maar behalve klein voel ik me geïnspireerd om mijn eigen ondernemersavontuur te vervolgen. En bevoorrecht dat ik daartoe de kans heb gekregen en tenslotte dankbaar voor de moed die ik had om hier ja tegen te zeggen.

Ik ben dankbaar voor de moed die ik had om hier ja tegen te zeggen.