3-10-2018

Mijn heldin Judith

Op dag 3 van de reis in Bolivia stond er een bezoek aan de Nederlandse Maria en haar team in Cochabamba gepland. Met steun van Mensen met een Missie werken zij aan het terugdringen van geweld tegen vrouwen. Ik werd gegrepen door het verhaal van Judith.

Judith vertelde over haar leven. Ze had in 2015 twee dochters van drie en veertien jaar. Gedurende de relatie met haar man kreeg Judith te maken met fysiek en psychisch geweld. Ze wist wel dat het niet normaal was, maar ze wist niet hoe ze er iets aan kon veranderen. Vaak maakte ze zich zorgen wat de buren en haar familie ervan vonden. Vaak vond het geweld voor de neus van haar dochters plaats.

Politie en ziekenhuis

Judith had tot die tijd nooit iets over dit geweld gedeeld met anderen. Op een avond ging zij met haar man naar een feest. Toen ze thuiskwamen, sloeg hij uren op haar in. Hij was jaloers, omdat Judith met een andere man had gepraat. De buurvrouw belde de politie en Judith’s man werd opgepakt. Judith was er zo erg aan toe dat de politie haar naar het ziekenhuis bracht. Ze had maar liefst een maand nodig om te herstellen van alle verwondingen. Haar man kwam in de gevangenis, maar omdat zijn familie veel geld betaalde kwam hij na drie maanden al weer vrij.

Judith’s man sloeg uren op haar in, omdat hij jaloers was.

Judith en haar collega Abi

Scheiding

Judith vond dat het zo niet langer kon en vroeg een scheiding aan. Alleen haar moeder steunde haar hierin. De rest van de familie, zelfs haar zussen, vond dat ze terug moest gaan naar haar man, omdat ze twee kinderen hebben. De druk van voornamelijk de zussen was erg groot, wat het voor Judith nog lastiger maakte om voor zichzelf op te komen.

Alleen haar moeder steunde haar in de scheiding.

Judith kende Maria uit haar privéleven. Dat maakte het eenvoudiger om de workshops voor autosociocuidado te gaan doen. Autosociocuidado klinkt als een moeilijke term in het Spaans, maar het betekent vrij vertaald dat je voor je zelf zorgt en vervolgens ook voor je omgeving. Met voor jezelf zorgen wordt het opkomen en beschermen van jezelf bedoeld.

Voor zichzelf opkomen

De vrouwen die deelnemen aan deze workshops hebben allemaal met geweld te maken gehad. Judith was in 2015 dus ook één van die dames die besloot voor zichzelf op te komen. Na het volgen van verschillende workshops en met de tijd kon het Judith niet meer schelen wat haar familie van een scheiding zou vinden.

Met voor jezelf zorgen wordt het opkomen en beschermen van jezelf bedoeld.

Andere vrouwen helpen

Anno 2018 helpt ze andere vrouwen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Inmiddels heeft ze een nieuwe partner die niet gewelddadig is. Ze hebben samen een zoon gekregen en hij is nu één jaar. Ze vormen een samengesteld gezin met haar twee dochters uit haar eerdere huwelijk.

Heldin

Judith is mijn heldin! Ze heeft me enorm met haar verhaal geraakt. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ze vertelde dat haar man uren op haar insloeg en dat ze een maand in het ziekenhuis moest genezen. Het ontroerde me dat ze alleen van haar moeder steun kreeg.

Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ze vertelde dat haar man uren op haar insloeg.

Ik vind haar zo sterk en krachtig, om voor je eigen geluk te kiezen, terwijl je zo weinig steun van je familie krijgt. Ik ben zo blij voor haar dat ze nu een nieuwe relatie heeft waar geen geweld in voor komt. Daarnaast heeft ze ook de kracht om andere vrouwen te helpen. Voor mij is Judith om deze redenen een mooie en sterke vrouw en een echte heldin!

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia