13-09-2016

Mijn hart gebroken

Vandaag breekt mijn hart door het verhaal van Nwinga Maylumba. Zij is één van de vluchtelingen die in Nairobi door het initiatief TUSA wordt geholpen.

TUSA is lokaal initiatief dat steun geeft aan vluchtelingen uit Burundi, Congo en Rwanda. Wat deze mensen verbindt is een gewelddadige voorgeschiedenis, eenzaamheid en de angst voor een onzekere toekomst. Ze spreken verschillende talen en hebben verschillende religieuze achtergronden.

Vrijwilligers die zelf vluchteling zijn bieden steun aan elkaar. Steun die normaliter een familie, goede vrienden of buren kunnen geven. Ze luisteren naar elkaars verhalen, ze delen de pijn. Ze zijn in de war, gekwetst, vernederd, kapot. Ze hebben niets meer.

Verkracht, verlaten en bedreigd

Nwinga komt uit Congo. Daar woont ze met haar man en drie kinderen tot de dag dat gewapende mannen haar huis binnendringen. De mannen verkrachten haar en nemen haar man mee. Ze blijft bewusteloos achter.
Als ze wakker wordt van het huilen van een van haar kinderen, blijkt naast haar man, ook haar jongste kind weg te zijn. Ze blijft in haar dorp wonen in de hoop dat haar man en kind terugkomen. Als dat na jaren niet gebeurt, trouwt ze voor de tweede keer en raakt zwanger. De zwangerschap verloopt echter niet goed. Ze gaat naar het ziekenhuis, verliest haar kind en ontdekt dat ze HIV-positief is.

Gewapende mannen dringen haar huis binnen en verkrachten haar.

Op de vlucht

Haar verkrachting heeft ze tot dan toe geheim gehouden voor haar man. Als ze hem hierover vertelt, wil hij niets meer van haar weten. Hijzelf is niet besmet. Nwinga weigert weg te gaan, totdat een paar maanden later mannen naar haar huis komen met het doel haar te doden. Haar echtgenoot heeft deze mannen gestuurd. Ze vlucht en komt naar Kenia met haar twee kinderen.

Als ze haar man vertelt dat ze HIV-positief is, wil hij niets meer van haar weten.

Ze weet dan nog steeds niet wat er met haar jongste kind gebeurd is. Later ontdekt ze dat deze naar oma was gevlucht dat ze ook in Kenia zijn aangekomen. Nu woont Nwinga samen met haar moeder en kinderen in Nairobi. Haar verleden blijft haar achtervolgen en de toekomst terroriseert haar.

Tranen wegslikken

Ik zal haar ogen nooit vergeten. Ik moet mijn tranen wegslikken. Ik geef haar maar een omhelzing en een pak stroopwafels. Ik hoop dat ik een klein beetje van haar verdriet mee heb kunnen nemen en dat, als ze de volgende keer haar verhaal vertelt, dit haar iets minder pijn zal doen.

Ik hoop dat ik een klein beetje van haar verdriet mee heb kunnen nemen.

Om privacyredenen is de naam Nwinga gefingeerd

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia