23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en slavernij.

Door mijn werk met uitgeprocedeerde asielzoekers heb ik de gevolgen van mensenhandel zelf gezien. Ik ken de ‘Nederlandse’ kant van het verhaal, maar wat er in het land van herkomst speelt, wist ik niet. Om hierachter te komen, ben ik als reporter mee op reis gegaan naar Kenia.

Terneergeslagen

In Bungoma, een stadje in het westen van Kenia, richting de grens met Uganda, komen we voor de eerste keer tijdens de reis in aanraking met het thema mensenhandel. We komen er laat aan, door een lekke band onderweg. Het blijkt dat iemand al de hele dag op ons zit te wachten, om zijn verhaal te vertellen. We zijn allemaal moe, maar mede-reporter Marjon en ik ‘offeren’ ons op. We gaan een klein kamertje binnen, en daar zit Evans Opollo. En ondanks een glimlach op zijn gezicht maakt hij een terneergeslagen indruk.

Evans Opollo “Without education you don’t have a good life. That’s why I am looking for her.”

Vermist

Evans vertelt dat zijn dochtertje van 13 al sinds januari wordt vermist. Ze is van school weggegaan en nooit thuis aangekomen. Hij heeft geen idee waar ze is, maar ze belt nog wel elke paar weken op, om te vragen hoe het met de familie gaat.Telkens met een andere mobiele nummer, waardoor het moeilijk is om haar te traceren. Mijn eerste gedachte is ‘mensenhandel’. Ik weet dat in de gedwongen prostitutie de pooiers de slachtoffers hun familie laten bellen, zodat ze zich minder zorgen maken en niet naar hen op zoek gaan. Ze doen dit telkens met een ander nummer, zodat ze niet te traceren zijn. Maar wanneer ik Evans vraag of hij dezelfde gedachtegang heeft als ik, antwoordt hij stellig dat het zeker geen mensenhandel is. Hij is ervan overtuigd dat ze is weggelopen om te trouwen. Een meisje van 13 is weggelopen om te trouwen… Het zit me niet lekker.

Mijn eerste gedachte is ‘mensenhandel’.

Het principe van vier p’s

Enkele dagen later zijn we in Mombassa, een stad in het oosten van Kenia, aan de kust. We praten met Paul, de oprichter van Trace Kenya. Deze partnerorganisatie van Mensen met een Missie bestrijdt mensenhandel. Ik vraag hem wat zijn gedachtes zijn bij dit verhaal. Zijn reactie is, dat dit overduidelijk een geval van mensenhandel is. Trace Kenya werkt volgens het vier ‘p principe’: prevention (preventie), protection (bescherming / opvang van slachtoffers), prosecution (vervolging van daders) en promotie (voorlichting). Voorlichting is erg belangrijk, omdat weinig mensen van de gevaren van mensenhandel afweten.

Paul (links)

Arbeidsmigratie

Kinderprostitutie is een groot probleem in Kenia, maar er is ook veel arbeidsmigratie, met name ten gevolge van armoede. Veel Kenianen vertrekken naar het Midden-Oosten, omdat mensenhandelaren hen een goedbetaalde baan aanbieden. Het gaat geregeld goed, maar ook heel vaak fout. Zo leer ik bij Trace Kenya Samoe kennen. Door druk van familie en vrienden vertrok zij in februari 2014 naar Saoedi Arabië.

Gedwongen prostitutie

In Saoedi Arabië zou ze aan het werk gaan in een naaiatelier, maar ze belandde in de gedwongen prostitutie. Door de man van de eigenaresse te overtuigen dat ze een goede moslim was, redde hij haar leven. Via een vriend kwam ze terecht bij Trace Kenya. Ze huilde veel en voelde zich machteloos door wat haar was overkomen en Paul raadde haar aan naar een dokter te gaan voor therapie. Het heeft meer dan een jaar geduurd, maar nu voelt ze zich sterk en zet ze zich in om vrouwen in gelijke situaties te ondersteunen. Deze groep van vrouwen heet Umoja Ninguvu’ wat ‘als we samen zijn, zijn we sterk’, betekent.

Samoe (34) “When we unite we are strong!”

De henna versieringen op de handen van Samoe

Net getrouwd

Samoe straalt zoveel warmte en liefde uit, ondanks alle narigheid die ze heeft meegemaakt. Als ik haar naar haar prachtige henna vraag, vertelt ze me dat ze net getrouwd is. “Met een goede, lieve man”, zegt ze. Iemand die van haar verleden af weet en haar ondersteunt bij het helpen van anderen. Samoe hoopt snel zwanger te zijn.

Voor altijd op mijn netvlies

Terug in Nairobi, na onze rondreis door Kenia, bezoeken we Haart, een andere partnerorganisatie van Mensen met een Missie, die zich inzet tegen mensenhandel. Ze bieden opvang aan slachtoffers en geven voorlichting over de gevaren van mensenhandel. Zij hebben een prachtig initiatief opgezet. Lokale en internationale artiesten maken kunst geïnspireerd door het thema mensenhandel. Dit werk wordt geëxposeerd en met de opbrengst kan Haart een deel van hun werk financieren. Een kunstwerk van een gezicht, gemaakt met foto’s uit kranten en tijdschriften die verwijzen naar mensenhandel, maakt het meeste indruk op mij en zal voor altijd op mijn netvlies blijven staan.

 

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia