5-10-2017

‘Once in the house, they lock the door and there is nothing you can do.’

HAART, partner van Mensen met een Missie, zet zich in voor slachtoffers van mensenhandel. Awareness Against Human Trafficking oftewel HAART is een NGO die zich inzet om mensenhandel in Kenia met de grond gelijk te maken. “Bij het verhandelen en uitbuiten van vrouwen, mannen maar ook kinderen beloven de handelaren een goed leven en een fijne baan. Eenmaal aangekomen, nemen ze je paspoort af en gaat de deur op slot: je kan geen kant op,” aldus HAART-medewerker Jacob. Ter preventie geven zij workshops en trainingen en voor de slachtoffers voor wie dit te laat komt is er een dak boven het hoofd en traumatherapie.

HAART

Mensenhandel is een groot probleem in Kenia. Er worden zowel nationaal als internationaal mensen verhandeld. Men wordt naar de UK gehaald voor prostitutie, het Midden-Oosten voor onbetaald huishoudelijk werk en Mombasa is een trekpleister voor pedofielen vanwege de vele kindsekswerkers. Naar schatting werken er in Kenia zo’n 30 tot 50 duizend kinderen als sekswerker. De meest voorkomende types van mensenhandel zijn gedwongen werk, seksuele uitbuiting of het verwijderen van de organen. Jacob: “Slachtoffers zijn er van jong tot oud en van arm tot rijk. Er is heel weinig kennis over mensenhandel in Kenia, daar zetten wij ons voor in. We geven workshops in de sloppenwijken ter preventie en bewustwording. Helaas viert corruptie hoogtij. Sommige sloppenwijken zoals Kibera – de één na grootste slum van Afrika – laten workshops niet toe. Wij moeten dan de heersende bendes van de wijk omkopen.”

Er is heel weinig kennis over mensenhandel in Kenia

Daarnaast heeft HAART een hulplijn en staan ze in contact met de politie. Ze geven advies aan slachtoffers of mensen die van plan zijn in het buitenland te gaan werken. In december 2016 hebben ze een shelter geopend, waar nu twintig meisjes onderdak krijgen. Jacob: “In het buitenland werken kan ook goed gaan, de ervaringen lopen erg uiteen. Maar in het ergste geval wordt men gegijzeld of ernstig mishandeld. Er is laatst in Libië nog een vrouw van de derde verdieping gegooid omdat ze haar werk niet goed deed.” Volgens Jacob begrijpen mensen niet goed wat de precieze risico’s zijn die zijn verbonden aan het werken in het buitenland. De voornaamste reden om deze stap toch te zetten is armoede.

Baby en Pippi

Slaaf in Saoedi-Arabië

Baby (35) uit Mombasa is slachtoffer van mensenhandel. Onder valse voorwaarden werd ze naar Saoedi-Arabië gehaald en haar twee kinderen liet ze achter bij haar moeder. In 2009 kreeg ze via een agentschap een baan aangeboden in Saoedi-Arabië. Zij regelde alles voor Baby, ze moest 200 euro vooruitbetalen en het ticket werd betaald door haar werkgever. Baby: “In Saoedi-Arabië zou ik 180 euro per maand betaald krijgen, in Kenia maar 70 euro. Ik had geen geld, ik moest het doen. Bij aankomst werd ik goed ontvangen en ik werkte voor hen in het huishouden. De man des huizes werkte bij de politie en mocht mij wel, de vrouw daarentegen werd met de dag jaloerser op mij en haar man. Terwijl er niks tussen ons was. Daarbij had zij alle controle over het geld wat binnenkwam.”

Ik had geen geld, ik moest het doen.

Het ging één maand goed, vanaf dat moment kreeg Baby geen eten meer en werd ze niet uitbetaald. Eten stelen kon niet want de keuken zat altijd op slot. Gelukkig had Baby een buurvrouw die haar eten gaf. “De buurvrouw had mij al gewaarschuwd, het waren volgens haar geen goede mensen,” vertelt Baby. Na zes maanden geen geld of eten te hebben gekregen besloot ze naar huis te gaan. Maar hoe? Ze weigerde nog te werken en de vrouw des huizes nam haar mee naar politie. Baby: “Mijn baas nam mij mee naar de politie maar daar zeiden ze tegen haar dat het haar eigen verantwoordelijkheid was. Ik had het geluk dat er een Keniaan op het politiebureau meeluisterde met het verhaal en hij gespecialiseerd was in dit soort zaken. Hij zei in het Swahili tegen mij dat ik voor nu met de vrouw mee naar huis moest gaan voordat het nog erger zou worden. Mensen worden hier letterlijk verbrand, gewurgd of op een andere manier vermoord.”

Baby

Op zoek naar slachtoffers

De Keniaan regelde ondertussen dat Baby een paar dagen later van haar bed werd gelicht. Dit zodat de werkgevers geen tijd hadden om in te grijpen. Ze werd op het vliegtuig naar huis gezet. “Dat ging allemaal heel snel. Ineens was ik weer in Nairobi. Maar ik had geen rooie cent op zak. Door te bedelen kon ik uiteindelijk terug naar Mombasa. Iemand van Trace K – een andere partnerorganisatie van Mensen met een Missie, die samenwerkt met HAART – zocht contact en ik ging in gesprek met hen. Ik kon eerst alleen maar huilen. Ik besefte dat het nog veel erger had kunnen aflopen en was toch best getraumatiseerd,” vertelt Baby. Ze kreeg trainingen en workshops van Trace K en HAART en gaat nu zelf opzoek naar slachtoffers om ze te helpen. Daarbij gaat ze individueel en in groepsvorm met hen in gesprek en praten ze over hun ervaringen en het trauma wat ze hebben opgelopen. Baby: “Ik vind het nog altijd lastig en het heeft veel invloed gehad op mijn dagelijks leven. Ik heb nog steeds geen baan en heb last van veel stress. Het was verschrikkelijk: je bent een slaaf, je hebt geen paspoort, je hebt geen geld en geen eten. Je voelt je zo minderwaardig en slecht. Ik was voorheen een ander persoon: ik stelde mij groot op en had zelfvertrouwen. Nu is mijn gezondheid slecht, ik heb geen baan en wel problemen.”

Het was verschrikkelijk: je bent een slaaf, je hebt geen paspoort, je hebt geen geld en geen eten.

Fundraising met kunst

Door middel van donaties kan HAART zijn werk doen en mensen zoals Baby de goede kant op helpen. Om de inkomsten een extra boost te geven hebben ze nog iets leuks en origineels bedacht. Professionele kunstenaars worden uitgenodigd een kunstwerk te maken met een thema gerelateerd aan mensenhandel en deze kunstwerken worden te koop aangeboden. Daarnaast organiseren ze tentoonstellingen in Nairobi waar zo’n 700 man op afkomt. “De artiesten hebben vaak een directe relatie met mensenhandel maar het is geen vereiste om je kunstwerk aan te mogen bieden. Iedereen kent ook wel iemand die ermee in aanraking is gekomen,” aldus Jacob.

Het kunstwerk dat bovenaan dit artikel staat heet ‘Lamenting’ van kunstenaar Brian Omolo. Hieronder kun je nog andere kunstwerken gerelateerd aan het thema mensenhandel bewonderen.

‘Salt’ van kunstenaar Rehema Baya

‘Barcode Child’ van Murage Gichuki

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia