20-10-2017

Een kleine markt als antwoord op geweld

Nyamira is een stad in het westen van Kenia, niet ver van het Victoria meer. Hier woont en werkt Michael Openda, oprichter van Chikwoyo Network for Development Initiative (CNDI). Hij is een echte man met een missie.

CNDI opereert letterlijk in explosief gebied, de provincies Homa Bay, Kericho en Nyamira. In deze drie provincies wonen drie verschillende stammen: de Luo in Homa Bay, de Kipsigis in Kericho en de Kisii  (Abagussii) in Nyamira.

Het gebied waar CNDI opereert

Leven weer enigszins op de rit

Na de presidentiële verkiezingen in 2007 laaide hier het politiek etnische geweld op. Rondom en in Nyamira zijn toen ongeveer 1500 mensen vermoord, huizen afgebrand en levens verwoest. Vrijwilligers van CNDI zijn in 2008 gestart om mensen die destijds het gruwelijke geweld hebben overleefd, en zeer traumatisch zijn, te helpen om hun leven weer enigszins op de rit te krijgen.

De projecten die Mensen met een Missie ondersteunt, bestaan o.a in het bevorderen van sociale en maatschappelijke integratie van de stammen onderling. Eén van de resultaten daarvan is de markt in het kleine plaatsje Sondu.

De lokale markt in Sondu

Gemeenschappelijk belang

Op de markt in Sondu verkopen mensen van verschillende stammen hun waar, zoals vis, groente of vlees. En komen er ook mensen van verschillende stammen om te kopen. Dat was destijds, zeker na de bloedige opstand in 2007, onmogelijk. Maar het gebeurde vóór 2007 ook niet. Door deze sociale en maatschappelijke integratie, leren de mensen elkaar beter kennen, en is er een gemeenschappelijk belang gecreëerd: namelijk rust, vrede en een heel klein beetje welvaart.

Tijdens mijn bezoek spreek ik de familie van “mamma Lois” (foto boven dit artikel). Haar familie was slachtoffer van het verkiezingsgeweld.  Met behulp van de tot bemiddelaar opgeleide vrijwilligers hebben zij geleerd te vergeven. Maar er is met initiatieven, zoals de lokale markt, ook hard aan gewerkt dat zij nu worden geaccepteerd door mensen in hun omgeving die tot een andere stam behoren.

De lokale markt in Sondu

Lees hier hoe de reis van Arnold verder gaat in Mombassa.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia