26-10-2017

Marisyah Amva: een sterke vrouw in een mannenwereld

Onderweg op Java, van Jakarta naar Cirebon, bezoeken we de gemengde islamitische kostschool Kebon Jambu, waar Marisyah Amva directeur is.

De kostschool is in 1993 gesticht door haar en haar echtgenoot KH Muhammed, die in 2006 kwam te overlijden. Marisyah zette na het overlijden van haar echtgenoot de kostschool in haar eentje voort, maar zag al snel dat het aantal leerlingen afnam. Ouders hadden er blijkbaar geen vertrouwen in dat een kostschool geleid door een vrouw een goede kostschool zou kunnen zijn.

Een vrouw wendt zich tot God

Marisyah legde zich hier niet bij neer en besloot actie te ondernemen. In een brief wendde ze zich tot Allah, en vroeg hem om hulp. Dit gaf haar het besef dat zij als vrouw zich niet via een man tot God hoefde te wenden, maar dat ze dat ook gewoon zelf kon doen. In een dominant patriarchale samenleving is dit een belangrijke ontdekking.

De reporters op de kostschool Kebon Jambu in gesprek met directeur Marisyah Amva (uiterst rechts in het geel)

De school tot bloei laten komen

Marisyah besluit haar feminisme uit te dragen: “Het is niet de man die de vrouw succesvol maakt, maar het is Allah die haar laat schitteren.” Zij is ervan overtuigd dat door zich sterk te voelen en zich in de buitenwereld te manifesteren en haar geloof in feminisme en pluralisme uit te dragen, haar kracht duidelijker zal worden en dat daarmee ook de school tot bloei zal komen.

Het is niet de man die de vrouw succesvol maakt, maar het is Allah die haar laat schitteren.

Denken over vrouwelijk leiderschap

Er is nu een jongens- en meisjesschool met 1200 leerlingen tussen de 12 en 28 jaar, die overdag naar de openbare school gaan en op de kostschool verder worden onderwezen in de verlichte islamitische leer. Masriyah tracht met haar ideeën het denken over vrouwelijk leiderschap binnen de islam te veranderen.

Feministisch en pluralistisch

Marisyah is bezig haar ‘leer’ te verwoorden in een boek. Zij schrijft gedichten en is een feministisch en pluralistisch voorbeeld voor veel vrouwen en mannen in zowel binnen- als buitenland. Zij wordt in haar werk en in haar denken gesteund door Imam Hussein Muhammad, een feministische imam, die o.a. lid is van de nationale vrouwencommissie (Komnas Perempuan).