31-10-2016

Luchtige quiz, zware onderwerpen

Op zaterdag bezoeken we met zuster Eustochia een dorp in de binnenlanden van oostelijk Flores, op ongeveer een uur rijden van het havenplaatsje Maumere. Natuurlijk worden we eerst weer met alle hartelijkheid ontvangen door het dorps- en subdistrictshoofd. Speciaal voor ons hebben ze een overkapping gemaakt zodat we buiten in de schaduw onder een afdakje kunnen zitten.

Met ons is een aantal lokale vrijwilligers meegereisd die een quiz hebben voorbereid om vrouwen in het dorp voor te lichten over onderwerpen als huiselijk geweld en mensenhandel. Zij hebben gelukkig goed begrepen dat het soms zinvol kan zijn om met een beetje luchtigheid en humor kennis over te brengen. De deelnemers van de quiz moeten een dierengeluid bedenken dat ze zullen maken als ze het antwoord op een vraag weten. Als er vervolgens aan elk team van vier vrouwen ook nog eens een man wordt toegevoegd uit het plotseling toegestroomde publiek, is de hilariteit alom.

De deelnemers moeten een dierengeluid maken als ze het antwoord weten.

blog-quiz-1

Tijdens de quiz wordt er hard gelachen. Reporter Armando filmt alles.

Moeilijke vragen

De teams doen hun uiterste best om best ingewikkelde vragen te beantwoorden als ‘wat is de definitie van gendergelijkheid?’, welk artikel in de grondwet gaat over mensenrechten?’ en ‘welke vijf vormen van seksueel misbruik zijn er?’ Definities van en feitelijke kennis over mensenrechten worden kennelijk als belangrijk ervaren. Voor ons bijzonder om te zien omdat dit soort basisrechten voor ons zo voor de hand liggen dat we de exacte definities niet zomaar zouden kunnen geven.

Voor ons zijn mensenrechten zo vanzelfsprekend, dat we er weinig feitelijke kennis over hebben.

Prijzen en muziek

De dorpsmannen en -kinderen kijken op een afstandje nieuwsgierig toe. Je hoopt zo dat hetgeen de vrouwen hier op zo’n middag leren gaat helpen om de sociale problemen van zo’n prachtig maar arm dorp iets te verlichten. Na afloop van de quiz worden de prijzen uitgereikt (foto) en wordt er nog even muziek gemaakt en gedanst. Natuurlijk is er voor het afscheid nog tijd voor het nemen van selfies met ons ‘Westerlingen’, iets waar alle Indonesiërs die we tot nu toe hebben ontmoet gek op lijken te zijn.

Je hoopt dat het helpt om de sociale problemen te verlichten.

Zelf voor rechten opkomen

Het is mooi om te zien hoe met een eenvoudig middel als een quiz zware onderwerpen als vrouwenmishandeling en gedwongen arbeid bespreekbaar worden gemaakt. De steun van Mensen met een Missie wordt hier duidelijk op een goede manier gebruikt. Mensen leren zelf voor hun rechten op te komen en hun sociale omstandigheden te verbeteren.