18-04-2016

Lessen over self empowerment uit de jungle

Ik ben inmiddels een maand terug uit Colombia. En wat een avontuur was het! Mijn rol als reporter is het creëren van beeldmateriaal en tekst omtrent de projecten van Mensen met een Missie. Wat de projecten doen en waar het geld naartoe gaat. Een zeer krachtige manier van marketing wat mij betreft, de verhalen letterlijk ophalen en met elkaar delen.

We bezochten en aantal organisaties in Colombia die zich inzetten voor interne vluchtelingen en de onderste lagen van de maatschappij. Bijzondere verhalen over drugsproblematiek, schending van mensenrechten en de bijzonder grauwe situaties waar mensen soms in verkeren.

Mijn rol als reporter is het laten zien van het werk van Mensen met een Missie doet en waar het geld heen gaat.

Eigen graf graven

Ook de Ticuna indianen in de Amazone worden gezien als onderlaag. Dat maakt dat integratie soms lastig is. Ik logeerde 4 dagen bij deze stam om het werk van FUCAI te zien. FUCAI is een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van de indianenstammen met behoud van hun cultuur. Wat hard nodig is, omdat de indianen hun traditionele leefwijzen met de komst van meer toeristen dreigen te verliezen. Dit is een probleem want als je in plaats van landbouw voor voedselbronnen alleen maar voor je hostel gaat zitten, en er is een toeristenstop, graaf je zeg maar een beetje je eigen graf.

Het steunen van indianen is hard nodig, want hun traditionele leefwijzen worden bedreigd door toerisme.

Geloven in eigen kracht

Naast het slim omgaan met toeristen leert FUCAI de mensen ook voor zichzelf op komen, ondanks hun underdog positie. En gek genoeg had hun aanpak ook gelijkenissen met de andere organisaties. Het overkoepelende concept wat ik herkende in alle organisaties is self empowerment. Als mensen weer in hun eigen kracht geloven, hebben ze een krachtige manier in handen om uit problematische situaties te komen en zelfvoorzienend te worden.

Waardevolle lessen

In de sloppenwijken mensen het gevoel geven dat ze er toe doen, dat ze wel degelijk iets kunnen en het recht hebben te participeren in de maatschappij. Bij de indianen dat ze zich niet terug moeten trekken maar juist op zoek moeten gaan naar manieren om van zich te laten horen mét behoud van hun eigen identiteit.

Een waardevolle les, ook voor mij. Alles begint met in jezelf geloven, pas dan kun je anderen overtuigen van je waarde.

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia

29-03-2016

Jongeren uit de drugs houden

“Ik word regelmatig bedreigd door drugsbendes,” zegt zuster Norma. “Maar ik ga door het vuur om deze jongeren te helpen.” Met haar organisatie ‘Codo a Codo’ (zij aan zij) probeert zij jongeren uit… lees verder

Reporter: Lies Petersen
Land: Colombia