8-11-2016

‘Laat je testen!’

Maria Geong (links op de foto), is het vice-hoofd van het district Manggarai Barat, het uiterst westelijke gebied van het eiland Flores. Het is hier in Indonesië heel bijzonder om als vrouw zo’n hoge functie te bekleden. Met name als je ongetrouwd bent, zoals Maria.

Maria heeft haar werkschema van vandaag omgegooid. Ze hoorde van onze missie en van de organisatie Mensen met een Missie. Te belangrijk om voorbij te laten gaan, vond ze. Maria is hier ook om de zuster Yosephine (rechts op de foto) en haar medezuster te ondersteunen in hun werk.

Maria en de zusters geven voorlichting over HIV/aids.

Bomvol en bloedheet

We zitten in het ‘healthcentre’ (gezondheidscentrum) van het dorp. Hoewel gezondheidscentrum een groot woord is. Er zijn veel dorpelingen aanwezig, ook vanuit omliggende dorpen. Ze zijn gekomen om te luisteren naar wat Maria komt vertellen over HIV/aids. Het gezondheidscentrum is zeer klein en het is er bomvol. Het zweet stroomt over mijn lijf. Verwonderd kijk ik om me heen. De overige aanwezigen schijnen niet veel of geheel geen last van de warmte te hebben.

‘Belangrijksten’ vooraan

De zitplaatsen zijn hiërarchisch ingedeeld. Helemaal voorin zitten de notabelen van het dorp, het dorpshoofd en de secretaris van het dorp, allemaal mannen. Dan volgen er meerdere rijen met mannen. Veel verder achterin, en in de aangrenzende ruimtes zitten de vrouwen met kleine kinderen. Of zij wat meekrijgen van de speech van Maria Geong? Ik vraag het me af.

Zouden de vrouwen en kinderen achterin iets horen van de speech?

Maria Geong in gesprek met reporter Rita

Laat je testen

Maria houdt haar betoog over HIV/aids, over vreemd gaan, over preventie, gebruik van condooms etc. Je hoort de grote zorg in haar stem. Ik moet aan de jaren ’80 denken. Toen hadden we dit probleem in Nederland ook.
Maria kijkt de mensen aan. Ze zegt nadrukkelijk dat HIV/aids niet in de lucht zit. “Geloof dat nu niet! Het zit ook niet in jullie kleren en het kleeft ook niet aan je lichaam. Aids is het gevolg van seksuele relaties die je hebt!” Ze adviseert de mannen hun vrouw trouw te blijven. “Je gaat vreemd; genot en plezier duurt kort.” Er stijgt gegiechel op van de mannen. “Maar bij een infectie, gaat je leven stuk!”, gaat ze verder. “Laat je testen, ook als vrouw!” is de boodschap.

Vreemdgaan geeft even plezier, maar HIV/aids maakt je leven stuk!

Bordelen

Er wordt een vraag gesteld door een dorpeling. “Waarom worden de illegale bordelen op het eiland, waar veel besmettingen plaatsvinden, niet gesloten?” “Als we dat doen,” antwoordt Maria, “gaat wat er nu al gebeurt gewoon door, maar dan ondergronds en dan hebben we er helemaal geen zicht meer op.” Er klinkt instemmend gemompel.

Als we bordelen sluiten, is er nog minder zicht op prostitutie.

hiv indonesie

Reporter Rita is onder de indruk van Maria’s werk

Condooms

Na haar speech vraag ik haar in een onderonsje, of de mensen hier wel weten wat een condoom is en hoe ze die moeten gebruiken. Ook vraag ik haar of het niet moeilijk voor de zusters is om uit te leggen hoe een condoom werkt. De zusters zijn katholiek. Ik kan me voorstellen dat het spreken over geboortebeperking ‘not done’ is en het gebruik van condooms moet voor de zuster toch onbekend terrein zijn? Maria moet even nadenken over mijn vraag en antwoordt dan met een glimlach. “Inderdaad, ik denk dat dit moeilijk is voor de zusters.” Later in de middag praten we nog na met de zusters. We stellen hun dezelfde vraag. Wat schetst mijn verbazing? Duidelijk en zonder schroom vertelt zuster Yosephine ons hoe een condoom te gebruiken. We zijn compleet verrast!

Zonder schroom vertellen de katholieke zusters hoe je een condoom gebruikt.