3-10-2017

Kunst tegen mensenhandel

Mensenhandel is een onderwerp waar ik niets vanaf wist voor ons vertrek naar Kenia als reporters voor Mensen met een Missie. Het thema heeft mij diep geraakt.

We horen verhalen over vrouwen die verhandeld worden naar Saoedi-Arabië om te werken als huishoudster. Echter, ze krijgen nooit betaald en worden misbruikt door hun werkgevers. We horen verhalen over kinderen die geld moeten verdienen voor hun arme familie en zo in de seksindustrie terechtkomen. Sommigen lukt het om terug te keren naar Kenia, maar zijn emotioneel en fysiek getraumatiseerd.

We horen verhalen over vrouwen die verhandeld worden.

Moderne slavernij

Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij. Het is een vreselijk groot probleem in Kenia. In de westerse wereld zijn wij bekend met seksuele uitbuiting, maar in Kenia kennen ze ook arbeidsuitbuiting. Mensenhandelaren beloven een goed leven, een goedbetaalde baan of een welvarend huwelijk. Maar in plaats daarvan ga slachtoffers regelrecht de afgrond in.

Mensenhandelaren beloven een goed leven en een goedbetaalde baan.

Vechten tegen mensenhandel

HAART (Nairobi) en Trace Kenia (Mombasa), twee partnerorganisaties van Mensen met een Missie, zetten zich in voor het vergroten van kennis rondom mensenhandel en voor opvang van slachtoffers. Dat doen ze in de vorm van workshops aan volwassen en onderwijs aan kinderen. Ze leren over mensenrechten en het identificeren van mensenhandelaren. Allemaal om te voorkomen dat zij slachtoffer worden.

Bewustwording

Net als ik zijn er zoveel mensen die helemaal niets afweten over mensenhandel; wat het is, hoe te herkennen en ermee om te gaan. Zelfs in Kenia, waar het toch echt op iedere hoek van de straat is te vinden, is het bij merendeel van de bevolking een onbekend fenomeen. Maar kennis en bewustwording is niet alleen nodig bij potentiële slachtoffers.

Bij het merendeel van de bevolking is het een onbekend fenomeen.

Kunst tegen slavernij

Daarom is HAART in 2015 het project ‘kunst tegen slavernij’ (Art to end slavery) begonnen. Een tentoonstelling waarbij kunstenaars zich vrijwillig (hebben verdiept) verdiepen in het onderwerp en op hun eigen manier visueel (hebben gemaakt) maken. Sinds de start hebben nu drie tentoonstellingen plaatsgevonden waar meer dan 100 kunstenaars uit de hele wereld hun kunstwerken hebben getoond.

Geraakt

Deze tentoonstelling draagt niet alleen bij aan de bewustwording van bezoekers. Veel Keniaanse kunstenaars ontdekten dat ze zelf slachtoffers kennen. Pijnlijke ontdekkingen die ze scherp hebben weergegeven in hun werk. Ik ben zo geraakt door de kunstwerken ‘Paspoort tot criminaliteit’, en ‘De gemiddelde prijs van een kindslaaf is $90’. De gezichten, de foto’s van onschuldige kinderen. Dit moet eindigen!

Het werk dat is gemaakt voor de tentoonstelling is te koop en de opbrengst gaat voor het overgrote deel naar de opvang van slachtoffers van mensenhandel. Bekijk het filmpje over de tentoonstelling ‘Art to end slavery’.

Mensenhandel moet eindigen!

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia