8-02-2017

Ken je helden!

Tijdens onze reis door India zien we regelmatig beelden voorbij komen van Dr. Ambedkar. Hij is dé grote held van de Dalits. Maar wie is deze man nu eigenlijk? En wat heeft Gandhi ermee te maken?

Door onze bus schalt het Indiase volkslied. Herhaaldelijk klinkt de uitroep “Jai Hind”, wat zoveel betekent als “heil India”. Ik denk direct aan de leuze die de Dalits gebruiken, als protest tegen hun onderdrukking: “Jai Bhim!” De Dalits refereren hiermee eervol aan hun grote voorbeeld Dr. Bhimrao Ambedkar.

Dalits zeggen “Jai Bhim” als protest tegen hun onderdrukking

Dalit schrijft grondwet

Onze Indiase gids, Ambrose Christy, legt het ons uit. “Dr. Bhimrao Ambedkar is de ontwerper van de Indiase grondwet. Maar het bijzondere is dat hij Dalit was. Door zijn extreme intelligentie en het geluk dat hij onderwijs kon volgen, heeft hij zich opgewerkt.”

Onafhankelijkheidsstrijd en Gandhi

Een Dalit die de grondwet van India heeft geschreven. “Hoe kan dat?!” vragen wij ons af. “Dat dat mogelijk was, kwam ook door de politieke tijdgeest”, vertelt Christy. “Het was heel slim van Gandhi om Ambedkar te betrekken bij de onafhankelijkheidsstrijd en hem te laten doen waar hij goed in was. Het was een manier om de Dalits tevreden te stellen.

Een Dalit die de grondwet schrijft, hoe kan dat?!

Ambedkar beeld

Kastendiscriminatie blijft

Maar de hoop die Ambedkar had dat hij werkelijk verandering kon brengen in het kastensysteem, bleek al snel na de onafhankelijkheid een wassen neus. Gandhi, zelf een hoge kaste Indiër, was helemaal niet van plan om het kastensysteem los te laten. In plaats daarvan gaf hij de Dalits een nieuwe naam: “Hariyans”, wat “kinderen van God” betekent. Een doekje voor het bloeden, en zelfs opnieuw neerbuigend en paternalistisch, zo ervoeren de Dalits dit.

Gandhi was niet van plan om het kastensysteem los te laten

Boegbeeld

Ambedkar stierf op jonge leeftijd, totaal gedesillusioneerd en ziek, nadat hij zich uit protest tegen het kastenstelsel had bekeerd tot het boeddhisme. Intussen was hij het boegbeeld van de Dalits geworden en duizenden bekeerden zich samen met hem tot het boeddhisme. Tot op de dag van vandaag is Dr. Ambedkar het grootste rolmodel voor de Dalits.

Ambedkar stierf op jonge leeftijd, gedesillusioneerd en ziek

Jai Bhim!

Een beter begrip van de helden van India, is geen overbodige luxe, denk ik vaak. Misschien een leuk idee om naast het beeld van Gandhi op het terrein van de VN in Genève een beeld van Ambedkar te plaatsen. In solidariteit Jai Bhim!