7-12-2016

Keep up the good work!

Bij terugkomst kijkt reporter Quirine terug op haar reis naar Indonesië:

Ondertussen ben ik alweer een week terug in Nederland. Langzaam vallen veel puzzelstukjes in elkaar, ook doordat ik het verhaal verder vertel aan familie, vrienden en collega’s. Ik vertel wat ik gezien heb, waarover ik nagedacht heb en met welke vragen ik ben blijven zitten.

quirine-muntz1

De verschillen met het leven in Nederland zijn zo immens groot. Het werk dat er verricht moet worden om een net iets betere levensstandaard te bewerkstelligen, lijkt te veel om binnen één generatie voor elkaar te krijgen. Mensenhandel, vrouwenrechten en huiselijk geweld. Het zijn thema’s die hier een ver van mijn bed show zijn, maar tijdens de reis tastbaar en levensecht waren.

‘Drive en power’

De kracht die de mensen van de lokale partners van Mensen met een missie toonden is me enorm bijgebleven. Vooral de nonnen op Flores die met een enorme drive en power misstanden weten aan te pakken en mannen op een respectvolle, maar duidelijke wijze ervan proberen te overtuigen dat er ook zoiets bestaat als vrouwenrechten en ‘gender equality’.

Nooit meer helemaal ongedwongen op reis

Ik ben altijd al een reiziger geweest met oog voor de lokale problematiek, maar deze reis heeft toch wel een verdiepingsslag gegeven. Waarschijnlijk zal ik nooit meer helemaal ongedwongen door dit soort landen kunnen reizen.

De armoede heb ik altijd al gezien, maar de sociale gevolgen van armoede zijn mij nu een stuk duidelijker geworden.

De druppel bestaat niet

Dankjewel Mensen met een missie voor deze meer dan bijzondere ervaring. Keep up the good work! Jullie bijdrage is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar is niet elk geholpen mens er één?