29-03-2016

Jongeren uit de drugs houden

“Ik word regelmatig bedreigd door drugsbendes,” zegt zuster Norma. “Maar ik ga door het vuur om deze jongeren te helpen.” Met haar organisatie ‘Codo a Codo’ (zij aan zij) probeert zij jongeren uit de criminaliteit te houden in Soacha, Bogota. 

De toon is gezet tijdens onze wandeling door het aardetinten dorp. Fabrieken zorgen voor slechte lucht en veroorzaken huidproblemen. Er is een ongeasfalteerde hobbelige dorpsweg. Huizen staan scheef en hebben golfplaten daken. Er is geen stromend water. Bendes verleiden jongeren om drugs te verkopen. En gebruiken daarbij geweld op de meest afschuwelijke harde manier.

Liefdevolle nonnen

‘Afgelopen jaar zijn er 16 jongeren vermoord’, zegt zuster Norma. Het team van ‘Codo a Codo’ bestaat uit liefdevolle nonnen die je direct een warm gevoel geven. Wijze oudere dames, die voorheen leiding gaven aan een bloemenbedrijf of verpleegkundige waren, of zelfs getrouwd. Deze vrouwen organiseren professionele muziek- en danslessen voor 160 kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Van gitaar tot drumles, zang en salsa. In de biblioteek kunnen kinderen huiswerk maken. Hun moeders zijn afwezig. Die verlaten Soacha al om 5 uur ‘s ochtends om te werken, of werk te zoeken. De stap naar het geweldadige leven, waar geld te verdienen is, is klein.

Empowerment in de beste vorm

Wij zijn getuige van een diplomauitreiking. Twee jongens van een jaar of zestien mogen hun gitaarspel en zang laten horen. Ze krijgen applaus en een diploma. Jongens die geen prettige thuissituatie hebben krijgen vandaag hun podiummoment. Dat is empowerment in de beste vorm. Wij, reporters, vonden dit een heel confronterend maar tegelijk ook hoopgevend project. Zuster Norma, daar kan Colombia er wel meer van gebruiken. Een zeer krachtige en doortastende dame!

Mooie toekomst voor elk kind

In het filmpje vertelt zuster Norma: “Hier in Alto de Florida Eerste wordt op dit moment een groot deel van de drugs gedistribueerd voor Bogota en omgeving. Drugsbendes komen nooit in groepen naar deze wijk, maar verleiden kinderen één op één. Ze geven hen bijvoorbeeld drugs. Vorig jaar zijn er zestien jongeren vermoord. Wij willen voorkomen dat kinderen in de drugshandel belanden. Zo geven we muzieklessen aan zo’n 160 kinderen en hebben een bibliotheek. Bovendien geven we een ander beeld van het leven. Waarin je iets kan bereiken. We gaan er alles aan doen om deze kinderen vooruit te helpen.”

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia