8-03-2017

‘Ik heb geleerd zelfredzaam te zijn’

Normaal gesproken reist Sarah voor Wander-Lust de wereld over om tips te geven over de hotste reisbestemmingen. Dit keer niet. Dit keer reist ze mee als reporter naar Bolivia voor Mensen met een Missie. Samen met fotograaf Ilsoo (Fat Kids Cake) en vier andere reporters bezoekt zij projecten op het gebied van vrouwenrechten.

Je zult me tijdens deze reis geen cocktails zien nippen op witte zandstranden. Deze keer zul je mij op bezoek zien bij verschillende lokale organisaties in Bolivia die gesteund worden door Mensen met een Missie.

Women Bolivia

Sarah in Sucre, Bolivia

Er is veel geweld tegen vrouwen in Bolivia. Zeven op de tien vrouwen krijgen te maken met psychisch of seksueel geweld. Ik heb nog nergens op straat geweld gezien; het is moeilijk voor te stellen dat dit achter gesloten deuren gebeurt.

Mensen met een Missie werkt aan het voorkomen van geweld én steunt slachtoffers van geweld. Ik kreeg de kans om met een aantal vrouwen te praten die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Vandaag is een bijzondere dag om dat te doen: Internationale Vrouwendag.

Geen slachtoffer meer

Jacqueline, een vrouw van 37 met twee kinderen van zeventien (studeert aan de universiteit) en elf (gaat naar school) is niet bang om haar verhaal te delen. Zij was slachtoffer van geweld, maar nu niet meer. Door de workshops, die gesteund worden door Mensen met een Missie, heeft ze geleerd hoe ze voor zichzelf moet opkomen, hoe ze haar kinderen moet opvoeden en hoe ze zelfredzaam kan zijn. Zij heeft haar eigen bedrijfje; zij verkoopt zelfgemaakte kinderkleding. Zij is blij dat het goed gaat met haar kinderen. Jacqueline is heel dankbaar dat ze steun heeft gekregen, want die steun heeft haar gebracht waar ze nu is.

Women's rights

Ik heb geleerd om zelfredzaam te zijn – Jacqueline

Zelfverzekerd 

Patricia vertelt dat ze dag in, dag uit, van haar echtgenoot te horen kreeg dat ze dom is. Dat ze niet goed genoeg is voor haar kinderen en dat ze lelijk is. “Via mijn buren hoorde ik van deze workshops. Na een paar keer mee te hebben gedaan, drong het tot me door dat het niet normaal is hoe mijn man mij behandelde.”

Na een paar weken kwam Patricia’s zelfvertrouwen weer een beetje terug en besloot zij haar man te verlaten. Haar doel is nu een ‘normale’ toekomst. Patricia werkt op de lokale markt, waar zij tassen en andere handgemaakte spullen verkoopt.

women`s rights

Ik dacht dat het normaal was dat mijn man mij psychisch mishandelde – Patricia

Noelia is een jonge, getalenteerde moeder van twee kinderen. Zij vertelde ons dat haar echtgenoot is veranderd sinds zij de workshops over vrouwenrechten volgt. “Hiervoor accepteerde hij het niet dat vrouwen studeren, maar nu wel. Hij is een andere man geworden en hij steunt mij. Nu studeer ik geschiedenis en ben ik lerares.”

Vroeger werd ik vaak in elkaar geslagen door mijn man, maar sinds ik de workshops van Mensen met een Missie volg, is hij veranderd – Noelia

Deze vrouwen hebben het overleefd, maar helaas geldt dat niet voor alle vrouwen. Sommigen zoeken hulp maar gaan daarna terug naar hun man, omdat ze geen andere optie hebben om te overleven.

 

women's rights

Vrouwen leren naaien bij Levantate Mujer

Zoals ik eerder schreef, werkt Mensen met een Missie aan het voorkomen van geweld door vrouwen te leren wat hun rechten zijn. Deze workshops worden gegeven bij Levantate Mujer, een lokale organisatie. Vrouwen kunnen hier gratis leren koken, naaien en breien. Ook kunnen zij computerlessen volgen.

Mensen met een Missie geeft elke maand workshops over vrouwenrechten en opvoeding van de kinderen. Er is ook een kinderopvang, zodat de moeders de workshops kunnen bijwonen.

Help ook een handje mee!

Hopelijk krijg je door dit blog een idee waar het geld dat je doneert naartoe gaat. Als je nog niet hebt gedoneerd, doe dat alsjeblieft! Het is een prachtig initiatief en Mensen met een Missie heeft je hulp nodig zodat zij deze vrouwen kunnen blijven steunen!

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia