28-10-2017

De innerlijke kracht van de muzieklerares

Vandaag bezoeken we een pesantren, een gemengde islamitische kostschool. De school heet Kebon Jambu en ligt op Java, bij de stad Cirebon.

We gaan in gesprek met de zeer inspirerende directrice van de pesantren, Marisyah Amva en met Hussein Muhammad, een feministische Imam die de schooldirectrice ondersteunt in haar werk. In het gesprek worden thema’s als pluralisme, gelijke rechten voor vrouwen en vrouwelijk leiderschap aangesneden. Basis voor het gesprek is een gezamenlijk maaltijd; mooi!

Muziek en dans

We horen het verhaal van de muziek- en danslerares van de islamtische koststchool. Het verhaal raakt me. Van huis uit was de lerares verboden om muziek te maken en te dansen. Zij was naar de pesantren gestuurd om gevormd te worden in de Islam. Gestimuleerd door directrice Marisyah Amva gaat ze met muziek en dans aan de slag, omdat dit volgens Amva juist een zeer mooie manier is om je liefde voor God te tonen.

Van huis uit was haar verboden muziek te maken en te dansen.

Studenten van de van de Kebon Jambu pesantren.

Tot tranen toe geroerd

Tijdens een uitvoering zijn de ouders van de muziek- en danslerares toch aanwezig. Ze zijn tot tranen toe geroerd door het optreden van hun dochter. Ik luister naar het verhaal en word geraakt door hoe de muzieklerares uiteindelijk werd geaccepteerd en gewaardeerd in haar keuze die niet makkelijk was.

Wat een kracht!

Nog meer word ik geraakt door het feit dat zij al die jaren een duidelijke keuze heeft gemaakt, met de wetenschap dat ze hiermee tegen de wens van haar ouders inging. Wat een kracht!