26-01-2017

Worstel en kom boven

Vandaag ontmoet ik Siju. Een bijzondere jongeman. Hij is Adivasi. Adivasi zijn inheemse stammen die op zichzelf leven in de bergdorpen in Zuid-India en op vele manieren gediscrimineerd worden.

Ik ontmoet hem op kantoor bij een groep advocaten van Neethi Vedhi. Zij komen op voor de rechten van Adivasi, met hulp van Mensen met een Missie.

Siju’s moeder vertrok met Siju als baby terug naar haar geboortedorp. Haar man was alcoholist, iets wat veel voorkomt onder Adivasi mannen, en mishandelde haar. Thuis werd ze verstoten door haar eigen familie; scheiden doe je niet en een alleenstaande vrouw staat in slecht aanzien. De roddels werden steeds erger. Eerst had zijn moeder zogenaamd meerdere relaties, daarna zou ze zelfs prostituee zijn. Toen Siju 9 was, stierf zijn moeder.

Als hij over haar praat zie je het verdriet in zijn ogen.

Absoluut naar school

Als jonge tiener besloot Siju dat hij absoluut naar school wilde. Bij zijn oom en tante waar hij woonde was dit niet toegestaan; eigen kinderen eerst. Hij besloot ervoor te werken: hout sprokkelen en op de gemberplantages werken. Jarenlang zorgde hij zo voor zichzelf. Hij presteerde erg goed; behoorde tot de beste van zijn klas. Maar hij werd tegengewerkt en verloor vaak de moed. Toen hij de directeur van Neethi Vedhi tegenkwam accepteerde deze hem als een zoon en besloot Siju te steunen bij zijn studie.

Problemen aan de basis aanpakken

Siju is nu 22 en wil bij de politie. Van daaruit wil hij de problemen van de Adivasi communities – alcoholisme, werkloosheid, schoolverlating, mishandeling – aan de basis aanpakken, voordat ze bij de rechtbank komen.

Wil je net als Annemiek opkomen voor de Adivasi in India?

Doneer