29-03-2016

Ik wil een gelukkig kind zijn

De laatste bestemming op het reisprogramma van onze reporters is de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar ontmoeten zij ‘zuster Norma’, een vrouw die met haar organisatie ‘Codo a Codo’ jongeren uit de criminaliteit houdt.

Het bezoek maakte veel indruk op Robina. Zo schrijft zij:

“Heftige laatste werkdag gister op bezoek bij partnerorganisatie ‘Codo a codo’ (vrij vertaald als ‘Zij aan zij’) in de zuidelijke sloppenwijken van Bogota.

We begonnen de dag in een gebouwtje midden in de wijk, waar muziekles wordt gegeven. In een soort kelder zaten twintig kleine kindjes die voor ons gingen zingen.

“Twintig lieve kinderstemmetjes die “yo quiero ser un niño feliz” (ik wil een gelukkig kind zijn) zongen.”

Dit vormde een gigantisch contrast met het verhaal wat volgde van zuster Norma Inez, een van de initiatiefneemsters van ‘Codo a codo’. De organisatie probeert kinderen en jongeren uit de drugs en criminaliteit te houden. In deze wijk zijn alleen dit jaar al zestien kinderen en jongeren vermoord. Soms op gruwelijke wijze. Al vanaf acht jaar worden er kinderen opgezogen in de criminaliteit. Niet zo gek ook als je bedreigd wordt met de dood als je niet mee doet en je familie nauwelijks geld heeft om eten te kopen.

“Al vanaf acht jaar worden er kinderen opgezogen in de criminaliteit.”

Gelukkig brengt de organisatie hoop. Terwijl ik eerst niet goed begreep wat kinderen nou hebben aan muziekles in een sloppenwijk heb ik bijzonder getalenteerde kinderen gezien, kleuters met prachtige stemmetjes, jongeren die gitaar spelen en John Legend liedjes zingen. Er is zelfs een beurs voor zeer getalenteerde kinderen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Zware verhalen maar wederom een dag vol mooie gesprekken met prachtige mensen.”

Sloppenwijken Bogota Colombia

Ook reporter Jan is onder de indruk:

“Vandaag op bezoek geweest bij de stichting ‘Codo a Codo’ in Soacha, een stad die in korte tijd naar een half miljoen inwoners is gegroeid. We waren in een wijk waar de meerderheid uit vluchtelingen uit andere delen van Colombia bestaat. Een wijk zonder water, riool en andere voorzieningen.

“Het was inspirerend om de toewijding van de muzikanten en kinderen te zien.”

We werden ontvangen door zuster Norma en haar team. Door een muziekprogramma, huiswerkbegeleiding, een bibliotheek en aandacht voor de kinderen, proberen ze te voorkomen dat deze jongeren van 3 tot 18 jaar in de greep raken van drugs en bendes. Het was erg inspirerend om de toewijding te zien van professionele muzikanten die op deze plek aan deze kinderen les gaven, en het plezier waarmee de kinderen muziek maken.”

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia