31-01-2017

‘Ik raak geen druppel alcohol meer aan’

Bescheiden, maar zelfbewust vertelt Babu over zijn overwinning: hij heeft al zeven jaar geen druppel drank meer aangeraakt. We zitten tegenover elkaar in een dorpje, middenin het bos. Zeven jaar geleden was hij er beroerd aan toe en zag hij het leven niet meer zitten.

Als klein kind kreeg hij van zijn oom al kleine slokjes sterke drank. Als de mannen bij elkaar zaten werd er gedronken en daar deed iedereen aan mee. Babu vond het gezellig. Maar zo werd hij al op jonge leeftijd alcoholist. Hij trouwde, maar na 10 jaar hield zijn vrouw het voor gezien en vertrok. Er werden ook geen kinderen geboren. Babu verwijt zichzelf de miskraam van zijn vrouw. Zijn gezondheid was beroerd; hij at nauwelijks en al het geld dat hij verdiende als dagloner ging naar de slijter.

Als klein kind kreeg hij van zijn oom al kleine slokjes sterke drank

Vrouwen nemen het heft in handen

Het verhaal van Babu is geen uitzondering. In de dorpen die we bezochten, zagen we dit vaker: vrouwen die hun man verlaten en zelf de schouders eronder zetten. De meerderheid van de Adivasi mannen tussen 40-55 jaar is alcoholist. Ze hebben geen opleiding, geen vast werk, en putten hun lichaam uit omdat ze nauwelijks eten. Thuis is de sfeer niet best; veel ruzie en er vallen veel klappen.
De moeder van Siju, waar ik eerder over schreef, was ook een van die vrouwen. Zij kwam uit het dorp van Babu van nog geen twintig huizen. En dorpsgenote Sobha van 28, die bij ons zit, vertelt: ‘Ik was getrouwd, maar mijn man zorgde niet voor mij. Hij was aan de drank en behandelde me slecht. Ik ben weggegaan.’ Ze is goedlachs en opgetogen over ons bezoek. Vreemd te bedenken dat ze al een half leven van mishandeling, verdriet en weer opkrabbelen achter de rug heeft.

De meerderheid van de Adivasi mannen tussen 40-55 jaar is alcoholist

Sobha

Probleem van de armen?

Het probleem van alcoholisme komt veel voor onder de Adivasi. Drinken kan een manier zijn om je frustraties en onmacht even te vergeten. Maar het zorgt er ook voor dat de onderdanige, daglonersmentaliteit blijft bestaan en er geen leiders opstaan. Veel drank hoort bij de avonden met ‘mannen onder elkaar’, maar gaat ten koste van het gezinsleven. En eenmaal alcoholist…
In de Indiase maatschappij wordt, vertelt onze gids mr. Christy, afwijzend gekeken naar het drinken van alcohol. Het wordt gezien als een probleem van de armen. Maar reken maar dat iemand met een midden- of hoog inkomen toch ook wel eens een drankje teveel drinkt binnenshuis.

Veel drank hoort bij mannenavonden, maar gaat ten koste van het gezin

En vrouwen drinken al helemaal niet…

En dan te bedenken: na een paar dagen water, limonade en thee met melk hadden wij, de 6 reporter-dames, op een avond best zin in een biertje. In het hotel was niks te krijgen, dus we stonden op het punt om ‘in het dorp’ op zoek te gaan naar bier. Maar goed dat we dit even hebben afgestemd met onze gids, mr. Christy! In plaats van dat wij bij zo’n slijterij belandden is hij zelf bier voor ons gaan halen, dat we vervolgens op onze kamer moesten opdrinken! Toch wel weer grappig.

Zichzelf overwonnen

Babu vertelt verder: ‘Op een avond kocht ik twee flessen drank van slechte kwaliteit. Mijn lichaam was uitgeput, mijn vrouw was weg en ik had geen zin om verder te leven.’ Hij dronk zichzelf bijna dood. Op de derde dag van zijn delirium stond hij op, ging wat eten en beloofde zichzelf nooit meer een druppel aan te raken.
Tot de dag van vandaag. Hij heeft er geen seconde spijt van, ondanks dat veel andere mannen in zijn dorp nog wel alcoholist zijn. Mensen hebben weer vertrouwen in hem, hij zorgt voor zichzelf, zijn vrouw kwam terug en ze zijn heel gelukkig. Babu is nu de supervisor bij het studiecentrum waar de Adivasi kinderen na school studeren. Met steun van Mensen met een Missie heeft Neethi Vedhi het ingericht en de ouders overtuigd dat het goed is dat kinderen naar school gaan. Babu zorgt voor thee en snacks voor de kinderen. Zijn ogen staan zacht en trots. Hij heeft zijn zelfvertrouwen terug.

Nu is hij supervisor bij het studiecentrum waar kinderen na school studeren

Wil je net als Annemiek opkomen voor de Adivasi in India?

Doneer