20-09-2017

Iedereen kan een ander helpen

“No one is so rich that they have nothing to receive, no one is so poor that they have nothing to offer” (Niemand is zo rijk dat hij of zij niets kan ontvangen, niemand is zo arm dat hij of zij niets kan geven). Deze zin springt direct in het oog na het passeren van de kleurrijke poort van het terrein van St. Martin, een partnerorganisatie van Mensen met een Missie.

Ons eerste bezoek van de reis en meteen worden intense verhalen gedeeld over het bijzondere werk dat ze verrichten voor en door de gemeenschappen. Medewerkers laten ons de komende twee dagen letterlijk in het veld zien wat ze doen en hoe ze te werk gaan. Tijdens een warm welkom in de knusse, ronde kapel wordt ons verteld over de waarden van St. Martin aan de hand van een verhaal over het ontstaan van de organisatie. Een verhaal zo puur en werkelijk dat het metaforisch nog terug te zien is in de dagelijkse dingen om ons heen.

Wij zien letterlijk in het veld hoe zij te werk gaan.

Zegening

Het begon allemaal in 1997. Vader Gabriel was uitgenodigd bij een mevrouw uit de gemeenschap thuis. Deze dame wilde alles in haar omgeving laten zegenen. En met alles, bedoelde ze ook echt alles: van meubelen tot theekopjes, van stofdoeken tot kamers. Zo gezegd, zo gedaan. Wachtend op een welverdiend kopje thee, hoorde vader Gabriel een geluid. Het kwam uit één van de ruimtes waar hij niet was geweest. Hij opende de deur van de kamer en werd overrompeld door een afgrijselijke geur. Hij zag een vreemd wezen staan: het leek meer op een dier dan op een mens.

Vader Gabriel hoorde een vreemd geluid komen uit een van de kamers.

Thomas

Het bleek de gehandicapte Thomas te zijn. Hij kon het niet geloven, maar het was werkelijk zo dat deze jongen nog nooit daglicht had gezien. Zijn hele leven lang, hij was zo’n 30 jaar, is hij door zijn eigen moeder in deze kamer opgesloten. “Hoe kan je zoiets doen, je eigen vlees en bloed?” zei hij. “Je wilt zelfs al je beesten laten zegenen, maar niet je bloedeigen zoon?”. Volgens de moeder hoefde Thomas niet gezegend te worden, omdat hij invalide is. En invaliden zijn ‘outcast’, oftewel: ze vallen buiten de gemeenschap en dragen niets bij. Waar vader Gabriel tot zijn schrik ook nog achter kwam is dat Thomas en hij in hetzelfde jaar zijn geboren. Zelfs in dezelfde maand. Maar hun levensloop was compleet verschillend. Vader Gabriel heeft een goed leven en veel kansen; Thomas had helemaal niets.

Geboorte van St. Martin

Dit alles was voor vader Gabriel lastig te verwerken. Bij thuiskomst kon hij dit voorval dan ook niet vergeten. Het voelde heel onrechtvaardig. Hij nodigde alle hulpbehoevende mensen in zijn omgeving uit. Dit waren er verbazingwekkend veel. Om hen te kunnen helpen trommelde hij een groep vrijwilligers op. Mensen uit de gemeenschappen die meedachten en meehielpen in het verbeteren van de levens van de hulpbehoevenden. En zo werd St. Martin geboren. Niet lang daarna overleed Thomas. Zijn missie was volbracht: de gemeenschap had aandacht voor hulpbehoevenden.

Thomas’ missie was volbracht: de gemeenschap had aandacht voor hulpbehoevenden.

Solidariteit

Solidariteit is een belangrijk begrip bij St. Martin. Medewerkers en vrijwilligers activeren mensen rondom de hulpbehoevenden. Want, zo luidt de gedachte, iedereen heeft wel iets te geven, in de vorm van een talent of een donatie. Deze sleutelfiguren worden begeleid en getraind in bijvoorbeeld conflictvermijding en het behouden van harmonie in thuissituaties. Op deze manier wordt gewerkt aan het creëren van een omgeving waarin iedereen elkaar helpt!

Iedereen heeft iets te bieden

De ontmoeting met medewerkers, de indrukwekkende openingsceremonie (geleid door een invalide man) en de verhalen gehoord van slachtoffers, hebben ons laten inzien: het maakt niet uit hoe rijk of hoe arm je bent, iedereen heeft iets te bieden aan een ander!

Het maakt niet uit hoe rijk of hoe arm je bent, iedereen heeft iets te bieden aan een ander!

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia