17-07-2017

Hoop op een betere toekomst

Op één van onze eerste dagen van de reportersreis door Uganda, maken we een avondwandeling door het stadje Soroti. Ik loop naast Daniel.

Daniel is een jonge medewerker van een Ugandese organisatie, partner van Mensen met een Missie, die in deze regio werkt aan verschillende aspecten van ontwikkeling. Voorbeelden zijn projecten op het terrein van voedselzekerheid en klimaatverandering, maar ze houden zich ook bezig met het bevorderen van gendergelijkheid.

Verlies van culturele waarden

Van de dingen waarover Daniel en ik spreken, maakt zijn relaas over het verlies van culturele waarden het meeste indruk op mij. Hij vertelt over de recente geschiedenis van veeroven die daar de oorzaak van is. Deze veeroven gingen met veel bloedvergieten gepaard. Mensen kwamen om het leven en gezinnen werden ontwricht omdat mensen op de vlucht sloegen. Deze ‘cultuur van geweld’ heeft impact op de samenleving gehad. Tijdens ons gesprek vraag ik me af hoe je dit als individu en gemeenschap ooit te boven komt.

Hoopvol gestemd

Gelukkig is Daniel hoopvol gestemd en hij vertelt me over de ontwikkelingen in zijn gemeenschap. “Vroeger hadden een aantal families enorm veel vee. Rijkdom en status werden gemeten aan het bezit van vee: had je veel vee, dan had je aanzien”, zegt Daniel. “Dit systeem liet echter geen ontwikkeling toe. Wie rijk was, bleef rijk en wie arm was, bleef arm.” legt Daniel uit.

Wie rijk was, bleef rijk en wie arm was bleef arm.

‘Mindshift’

Door veeroven en diefstal van grote aantallen vee door het leger, hebben nu zelfs rijke families veel minder koeien en geiten dan voorheen. Hierdoor is er een ‘mindshift’ aan de gang: status wordt steeds minder bepaald door bezit van vee en steeds meer door opleiding. Meer mensen beginnen in te zien dat educatie leidt tot ontwikkeling en ontwikkeling tot meer welvaart. De kansen worden eerlijker verdeeld, want onderwijs is voor iedereen”.

De kansen worden eerlijker verdeeld

Een betere toekomst

Ik ben op reis gegaan om te horen wat mensen helpt en waar zij in geloven. Daniel had een ontmoedigde jonge man kunnen zijn, maar hij gelooft dat de toekomst beter zal worden, door onderwijs. En meer gelijkheid. Dat stemt me hoopvol.