12-10-2016

Tussen hoop en scepsis

Inmiddels ben ik terug van mijn reporterreis naar Kenia. Aan twee groepen, mannen, de meesten babyboomers, heb ik over de reis verteld. Over hoe enerverend hij was en hoe confronterend.

Ik heb het verhaal van Hannah verteld, een oud-jonge vrouw van een jaar of veertig. die dacht in Saoedi-Arabië geld te kunnen verdienen om haar vier kinderen een betere toekomst te bieden, maar die bij een Arabische familie als sloof werd gebruikt. Haar paspoort werd ingenomen en er werd geen salaris betaald. Na anderhalf jaar slaagde ze er, in december 2015, in terug te keren naar haar gezin, zonder geld. Terug bij af. We zaten in een halve kring om haar heen en we hoorden haar verhaal, een emotionele, haperende monoloog van bijna een uur, verbijsterd aan.

We weten allemaal dat er mensenhandel bestaat. Deze vrouw liet ons aan den lijve ervaren hoe die eruitziet.

De kleine Keniaanse organisatie HAART ondersteunt vrouwen als deze. Zij heeft er baat bij. Anderen ook?

Een druppel?

Ik heb verteld over de slum Kibera in Nairobi, waar duizenden mensen wonen, over de vuiligheid, de stank, de kleine hutten van golfplaten op elkaar, zonder straten, zonder privacy, zonder waterleiding, geen riolering, honderden kinderen die eigenlijk op school moeten zijn. Zeer confronterend. De Afrikaanse congregatie, Broeders van Lwanga, werkt aan verbetering van de leefomstandigheden. Ze verzorgen basisonderwijs en basale beroepsopleidingen onder meer aan tienermoeders. Een druppel?

Nairobi, Kenia

Willem in de sloppenwijk Kibera

Is er hoop?

Ik vertelde ook het verhaal van de Rwandese vluchtelingenfamilie, tien jaar geleden aangekomen na een levensbedreigende reis. Ouders en de zes kinderen kijken vooral naar de toekomst.
De oudste zoon, Barnabe 22, woordvoerder van de familie, vertelde geestig en op volwassen wijze over de reis, hun verwachtingen, de moeilijkheden (je krijgt
b.v. in Kenia, als niet-Keniaan, niet zo snel een werkvergunning), en zijn grote wens: journalist worden. De organisatie TUSA, van en voor vluchtelingen, heeft deze familie op weg geholpen. Is er hoop?

Scepsis

Bij mijn Amsterdamse achterban ontmoet ik veel scepsis:

Werkt het wel, die projecten? Is het geen druppel te midden van zoveel armoede, uitbuiting en onwetendheid? Blijft er onderweg niet teveel geld hangen?

Ja, er zijn vast zaken die niet goed zijn, maar nee, je kunt niet zeggen dat deze projecten zinloos zijn. Ja, het zijn kleine beetjes, druppels op de plaat, maar: is het geen uitdaging om vanuit onze comfortabele posities voor meer druppels te zorgen? Ik zelf ben optimistischer geworden over de zin van het werk aan de onderkant van de samenleving.

Mét Mensen met een Missie blijf ik hoopvol.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia